COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Положиха гилза с пръст от Клисура на алеята на героите във Военната академия

Урна с пръст и барут от Клусира поставиха на Алеята на героите във Военната академия в София. Причина за добавянето на града към Алеята на славата стана протестна подписка, за която ви разказахме по БНТ 2. Жителите на Клисура изпратиха писма до президента и министър-председателя с питане защо Клисура е изключена от списъка с градовете символи на Априлското въстание, отличени на Алеята по повод 140-ата годишнина от избухването на въстанието. В навечерието на Деня на народните будители десетки клисурци дойдоха във Военната академия, за да се поклонят пред подвига на борците за свобода.

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
19:10, 31.10.2016
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Черешовото топче, символ на Клисура и Априлската епопея, е изработено от клисурския майстор Лучко Обретенов. А на сантиметри от него на Алеята на героите е поставена урната с пръстта от някогашното бойно поле.

Генка Тодорова - кмет на Клисура
"Тази пръст е събрана от най-святите места от Клисура - това е от местността Зли дол, там, където са се водили бойни действия, Шайковица, където е убит знаменосецът на Клисура и от старата църква, където са избити повечето от клисурското население."

Днес от разочарованието, че градът е бил пренебрегнат от първоначалния списък с отличените на Алеята на славата градове са останали само спомени. Десетки жители на Клисура и Карлово с гордост поставиха цветя пред черешовото топче и си спомниха за героите, които са живяли там.

Калоян
"На мен ми е най-интересно за Нейчо Гочев - за най-точният стрелец в Априлското въстание и за Ана Козинарова."
Гроздана Найденова - жител на Клисура
"Нашите прадеди са се борили за това нещо и ние трябва да продължим да го поддържаме."

Клисурци предлагат всяка година на 20 април представителна група от града да идва да поднася цветя на Алеята на славата във Военната академия.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Консенсус в Германия за по-строги мерки срещу коронавируса до 29 юни, в Испания започва траур
Консенсус в Германия за по-строги мерки срещу коронавируса до 29 юни, в Испания започва траур
Как да оцелеем в планината
Как да оцелеем в планината