НОВИНИ

Полша си има първата жена пастир

Запознайте се с Янина - първата жена "главен пастир" в Полша. Званието "баца" е било запазено само за мъже... до 2013 година, когато Янина получава сертификата си.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:28, 26.06.2019
Чете се за: 00:43 мин.
Още

Казва, че не е трудно, стига да обичаш това, което правиш.

Янина Ржепка, първата жена пастир в Полша: Ако обичаш това, което правиш не е трудно. Защото знаеш, че всичко ще бъде свършено. Ако живееш за това, то ти носи щастие и пари, значи го правиш за себе си, за децата си. Така че... не можеш да кажеш - това е трудно. Просто ставаш и го свършваш.

За да получи ценния документ и звание, Янина е положила практически изпит.

Доказала е уменията си не само в отглеждането и стригането на овце, но в производството на осципек. Това е специфично пушено сирене със защитено географско наименование. Може да се произвежда само между април и октомври, в определени региони, от овче мляко.

Специфични са и формите, в които се приготвя. Опушва се само със стърготини от бор или смърч. С всичко се свиква, но най-трудно е с капризите на времето, казва Янина.

Янина Ржепка, първата жена пастир в Полша: Най-трудно е с времето. Грижата за овцете е тежка работа. Особено когато вали, има и силни ветрове, когато има и сняг - тук понякога и през май има сняг. Може и да не ти се прави нищо, но няма как. Когато има слънце е друга работа.

Янина придава знанията и уменията и на дъщеря си - Данута. Надеждата й е един ден и тя да получи почетното звание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мощна експлозия избухна в нефтена рафинерия близо до Гибралтар
Мощна експлозия избухна в нефтена рафинерия близо до Гибралтар
Древногръцки забележителности се рушат заради климатичните промени
Древногръцки забележителности се рушат заради климатичните промени