COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Полският президент разкритикува членството на страната си в ЕС

Полският президент Анджей Дуда разкритикува членството на страната си в ЕС, сравнявайки го с някои аспекти от периода на поделбите на Полша между Русия, Австрия и Прусия, продължил 123 години, от 1795 до 1918 г., предаде Франс прес. Дуда изрази недоволство от ситуация, в която по думите му "някъде далеч оттук, в далечни столици се решават делата ни и всъщност работим в чужда полза".

от Източник: БТА
18:38, 14.03.2018
Чете се за: 01:09 мин.
По света
Полският президент разкритикува членството на страната си в ЕС

Дуда е член на консервативната партия "Право и справедливост", която управлява Полша от изборната си победа през октомври 2015 г.

Отношенията на Варшава с ЕС оттогава са обтегнати, най-вече заради спорни реформи на съдебната система. Заради тях Брюксел задейства срещу Полша неизползвана досега процедура, която може да доведе до санкции, включително лишаване на Полша от правото й на глас в заседанията на Европейския съвет.

"Днес имаме една суверенна и независима Полша, която според мен ще бъде държава, където се живее все по-добре и по-добре. Говорете за това на децата си. Защото често пъти хората ни питат: за какво ни е Полша? ЕС е най-важен", заяви Дуда в реч по повод 100-годишнината от възстановяването на независимостта на Полша.
"Нека всички тези хора си спомнят за 123-те години на поделби. Тогава също е имало хора, които са казвали: може би така е по-добре, няма да има повече караници, размирици, въстания, войни, авантюри, конфедерации, най-после ще имаме мир", каза Дуда.

После тези хора "бързо разбраха, че войните продължават, че авантюрите продължават, но вече нямаме никакво влияние, вече не решаваме сами, а някъде далеч оттук, в далечни столици се решават делата ни, вземат се парите, които сме спечелили с труда си и всъщност работим в чужда полза", заяви полският президент.

Полша е член на ЕС от 2004 г. Тя е най-голям получател на средства от европейските фондове с около 10 милиарда нето на година след приспадане на вноската й в бюджета на ЕС, отбелязва АФП.

Полша подкрепя действията на Великобритания по случая с бившия полковник от руското военно разузнаване ГРУ Сергей Скрипал, който бе отровен в Англия с нервнопаралитичен газ, заяви Дуда, цитиран от ТАСС.

"От името на поляците и на властите на Полша искам да изразя солидарност с действията на правителството на Тереза Мей. Използването на химическо оръжие на територията на наш стратегически съюзник не може да остане без отговор. Ние тясно ще си сътрудничим с Великобритания по този въпрос в Съвета за сигурност на ООН, НАТО, ЕС и Организацията за забрана на химическите оръжия", добави той.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Децата до 18 години могат да спортуват на открито и на закрито
Децата до 18 години могат да спортуват на открито и на закрито
Бизнес форум събира идеи за туризма в Бургас
Бизнес форум събира идеи за туризма в Бургас