НОВИНИ

Помощ за изгорялото читалище в село Катрище

Десетки хора вече са предоставили книги на изгорялото читалище в кюстендилското село Катрище, разкрита е и дарителска сметка, по която се набират средства, като те ще бъдат използвани за ремонт на сградата. При пожара изгоряха над 4 000 тома книги, събирани повече от 90 години. В библиотеката в Кюстендил също могат да бъдат дарявани книги за Катрище, там вече има събрани над 100 тома.

bnt avatar logo
от Ирина Николова
12:26, 14.09.2019
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

Хората в селото не се отказват да възстановят читалището, защото за тях то е пазител на духовността, където често са се събирали и са организирали различни събития.

Богдана Ранова, библиотекар: Всеки ден се обаждат хора, даже има някои, които идват без да ни пита, оставят книгите в магазина и си отиват.
Йорданка Пашова: Цялото ми детство, цялата ми младост. Аз съм тук родена , знам от постояването до сега историята. Това читалище врати не е затваряло никога. Как ще губим надежда, читалището ще бъде възстановено.

Амбицията на кмета на селото е следващата пролет ремонтът на сградата да започне, а сега преди зимата да бъде изграден поне покривът на читалището.

Васил Василев, кмет на село Катрище: Падне ли снегът стените ще станат проблемни, доколкото знам от проектантите стените са в добро състояние и подлежат на възстановяване. Целта ние да се покрие читалището, за да няма вътрешни течове.

Ремонтът ще започне след като приключи разследването, което ще установи причината за пожара.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови седалки на стадион Христо Ботев в Благоевград
Нови седалки на стадион "Христо Ботев" в Благоевград
Откриха нова фабрика в Община Белица
Откриха нова фабрика в Община Белица