НОВИНИ

Помпео не изключва санкции за фирмите, които изграждат "Северен поток" 2

Американският държавен секретар Майк Помпео не изключи налагането на санкции на фирмите, които изграждат оспорвания газопровод "Северен поток" 2. Отношенията между Берлин и Вашингтон са обтегнати напоследък. След реч на канцлера Меркел в елитния университет Харвард вчера, където се доловиха критични нотки по отношение на управлението на Доналд Тръмп, днес тя разговаря в Берлин с външния му министър Помпео.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
20:58, 31.05.2019
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Любезен и не непременно сърдечен прием за Майк Помпео. Той е бил в Берлин последно преди 30 години, като американски войник на германо-германската граница. По много въпроси партньорите, Федералната република и Съединените щати, са на различни позиции.

На пресконференция с колегата си Маас, Помпео потвърди, че се обмислят санкции за двете германски фирми, които изграждат "Северен поток 2". На каква законова основа може да стане това, той не поясни. Продължи обаче с предупрежденията.

Майк Помпео, външен министър на САЩ: Разговаряхме по въпроси, свързани с Китай. Достатъчно ясно представихме какви рискове виждаме с "Хуауей" и инфраструктурата 5G. В интернет на бъдещето трябва да се вградят западни ценности.

Помпео настоява за сигурност, че американската информация, която минава през мрежите от данни, няма да достига до комунистическата партия в Китай. Германия в момента се намира пред старта на разработването на 5G инфраструктура и не е изключила "Хуауей" от възможността да участва.

Въпреки различията в гледните точки, канцлерът все пак акцентира върху приятелството между Берлин и Вашингтон.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Съединените щати продължават да бъдат най-важният партньор на Германия.

Помпео напусна канцлерството малко преди там да дойде китайския вицепрезидент Во Кай Сян. Меркел е обсъдила с него на четири очи редица въпроси, сред които със сигурност търговската война със САЩ и необходимостта от уважаване на човешките права в Китай.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Маестрото с победа номер 400 в Мастърс
Маестрото с победа номер 400 в Мастърс
Българин ще обиколи с колело Северна Македония с благородна кауза
Българин ще обиколи с колело Северна Македония с благородна кауза