На Берлинската конференция за Либия на 19 януари държавният секретар на САЩ Майк Помпео ще се настоява примирието да продължи и "всички външни сили" да се изтеглят от страната, заяви представител на Държавния департамент.

© Архив

"Държавният секретар Помпео ще разговаря със световните лидери и ще настоява за три неща: първо, продължаването на примирието, второ, изтеглянето на всички външни сили от Либия и трето, връщането към мирния процес, който ще бъде ръководен от самите либийци с подкрепата на ООН", каза той.

Според длъжностното лице, САЩ ще продължат да подкрепят страните във вътрешнолибийския конфликт за постигане на трайно мирно решение на проблема.

"Що се отнася до външните играчи, ние се застъпваме за това да няма външна или чужда намеса. Не искаме конфликтът да се разшири отвъд това, което вече е станало. Сега ситуацията е такава, че чуждестранната намеса само ще изостри хуманитарната криза в страната", каза представителят на Държавния департамент.

Германия във вторник официално обяви провеждането на конференция за Либия на 19 януари в Берлин. На нея са поканени представители на Русия, САЩ, Турция, Египет, ЕС, ООН и други страни.

Премиерът на правителството на Националното споразумение (PNS) Файез Сарадж и командирът на Либийската национална армия (LNA) Халифа Хафтар заявиха, че ще присъстват на конференцията в Берлин.

Преговорите за мир в Либия се провалиха, нов опит - в края на седмицата

Преговорите за мир в Либия се провалиха, нов опит - в края на седмицата

Опитите за постигане на мир в Либия с посредничеството на Русия и Турция се провалиха. Прекратяването на огъня засега остава в сила. В края на седмица...