НОВИНИ

Поне 7 души пострадаха след протестите в Скопие

Най-малко 7 души пострадаха по време на бурни протести в центъра на Скопие срещу подписаното вчера споразумение, което решава дългогодишния спор между Атина и Скопие за името на Македония. Полицията е задържала 25 демонстранти. Министърът на отбраната Радмила Шекеринска остро осъди насилието.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:12, 18.06.2018
Чете се за: 00:30 мин.
По света

Тежка нощ на протести и арести в Скопие. Демонстрантите срещу споразумението с Гърция, в което е залеганало името Северна Македония, атакуваха сградата на Парламента. Частите за борба с масови безредици използваха шумови гранати и сълзотворен газ, за да разпръснат събралото се множество.

До намесата на полицията се стигна след като част от демонстрантите започнаха да хвърлят бутилки, камъни и сигнални ракети по служителите на реда. Протести срещу договора имаше и в Гърция.


;

Подписаното между Гърция и Македония споразумение трябва да бъде одобрено от парламентите на двете държави. За името Северна Македония ще се произнесат и македонците на референдум, който ще се състои през есента. Президентът на страната Георге Иванов обаче заплашва да блокира сделката.

Постигнатият компромис се приема положително от международната общност. Съседите на Македония - Албания и Косово, определиха ратификацията като важна за целия регион, а Хърватия обеща пълна подкрепа за страната по пътя й към членство в ЕС и НАТО.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трима загинали и стотици ранени при земетресението в Япония
Трима загинали и стотици ранени при земетресението в Япония
Демонстрации на техники за спасяване в Пловдив
Демонстрации на техники за спасяване в Пловдив