НОВИНИ

Поне единият от атентаторите в Анкара е член на ПКК

Поне един от двамата извършители на вчерашния атентат в Анкара е член на забранената в Турция кюрдска групировка ПКК. Новината беше официално потвърдена от разследващите в Турция. В същото време, още в първите часове след нападението, ПКК беше посочена като основен заподозрян, а отговорът на Анкара не закъсня и по-рано днес турски военни самолети поразиха 18 цели на кюрди в иракски Кюрдистан.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:01, 14.03.2016
Чете се за: 01:07 мин.
По света

23-годишна турска гражданка е официално потвърдена като един от двамата извършители на атентата в центъра на Анкара. Кола бомба се взриви на оживено кръстовище в квартал "Къзълай".

Загинаха 37 души, а повече от 120 продължават да се борят за живота си. Жената, чието име не се съобщава, е родена в източния град Карс и е членувала в забранената в Турция кюрдска групировка ПКК.

Медийно затъмнение, ограничаване на достъпа до социалните мрежи и уклончиви съобщения от турските власти белязаха първото денонощие след нападението. Никой обаче не беше изненадан от намека на Анкара, че ПКК стои зад атентата.

В районa, в който се взриви колата, се намират няколко държавни институции, търговски център, станция на метрото и жилищни сгради.

Ефкан Ала, министър на вътрешните работи на Турция: Целта на нападението са били цивилни граждани. Имаме доказателства, които ни позволяват да назовем извършителя, но ще изчакаме до края на разследването, преди да разкрием кой е отговорен.

За съжаление, колкото и строги да бъдат мерките за сигурност, няма как да гарантираме, че подобна трагедия няма да се случи.

Три пъти само през последните шест месеца, турската столица става обект на кървави нападения. През октомври бомба уби 103-ма души, по време на мирен протест в района на централната гара.

Отговорност за нападението пое "Ислямска държава". Преди по-малко от месец автобус, превозващ военни беше атакуван отново в центъра на Анкара. Загинаха 29 души, а десетки пострадаха. Шокът от нападенията никога не намалява

Жител на Анкара - не се изписва: Бях пред търговския център, когато избухна бомбата. Ужасно много се уплаших, паднах на земята и не знаех какво да направя. Не пожелавам на никого да преживее подобно нещо. Имаш чувството, че това е краят на света. Взрив, а след него огромно огнено кълбо. Ще ми бъде много трудно да забравя случилото се.

Агресивната политика на Турция спрямо искащите автономия кюрди, а също и ролята й в сирийския конфликт, я превърнаха в мишена на терористите, а според наблюдатели, това ще продължи да бъде така още дълго време.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължава проверката по сигнал за Шпицкоманди
Продължава проверката по сигнал за "Шпицкоманди"
Помощ за хора с увреждания в Благоевградско
Помощ за хора с увреждания в Благоевградско