НОВИНИ

Пореден протест срещу презастрояването в квартал ”Чайка” във Варна

На пореден протест срещу застрояването на зелените площи излязоха жители на варненския квартал ”Чайка”. Недоволството беше предизвикано от поставянето на строителни заграждения срещу блок 68, където до преди дни имаше детска площадка. Според живеещите в района там незаконно ще бъде построен 8-етажен блок.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Петя Иванова, Данил Кираджиев
17:46, 08.02.2017
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Според протестиращите действията на частните инвеститори са незаконни и те нямат правото на собственост върху зелените площи. Преди години имотът бил реституиран, но наследниците се отказали от собствеността си в полза на Общината.

Алис Симонян: “Ние не пожелахме да си го реституираме, защото това е площ отпред пред блока – ние не желаехме – нека остане зелена площ! Изведнъж се появяват едни господа, които си завземат зелените площи.

Само преди дни въпросът с разрешителните за строителство в квартал “Чайка” беше обсъден от Общинския съвет.

Йордан Биков: “Има решение на Общинския съвет, което се взема единодушно на последната сесия на съвета, да не се изграждат постройки в района Приморски.
инж. Иван Добрев: “Това не е правова държава, където частният интерес надделява над обществения интерес.”

От администрацията на район “Приморски” нямат информация да предстои строителство на блок в квартала. В протеста срещу строителството на новата кооперация се включиха и децата от квартала.

Дете: Според мен не трябва да има блок, за да можем да играем на онова игрище, да го възстановят, за да ритаме топка и да играем баскетбол.”

Днес жителите на квартала протестираха и пред сградата на Общината.

Виктор Бузев – главен архитект на Община Варна: “Законът дава право техните имоти да бъдат ограждани. Собствениците преди месец уведомили с уведомително писмо районната администрация в район Приморски и реално са си свършили работата по законодателството.”

Бузев допълни, че до този момент към Община Варна не е постъпвало искане за разрешаването на строителство в района.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Земетресение в Румъния бе усетено в Русе
Земетресение в Румъния бе усетено в Русе
Смениха ръководството на БДЖ и НКЖИ
Смениха ръководството на БДЖ и НКЖИ