НОВИНИ

Пореден срив на турската лира

В Турция лирата продължава да губи стойността си. С отварянето на азиатските борси, турската валута се срина още повече и достигна ново рекордно ниско ниво - 7,24 лири за един долар. От началото на годината тя загуби близо 40% от стойността си. Властите в Анкара уверяват, че имат план за справяне с кризата. В същото време търговията на водещите европейски борси започна със спад.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
12:24, 13.08.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:52 мин.
По света

Притеснение сред гражданите и представителите на бизнеса, след рекордния срив на турската лира. Финансовият министър обяви, че вече е изготвен план за справяне с кризата, но подробностите засега не са известни. Турската Централна банка заяви, че "ще осигури цялата ликвидност, от която банките имат нужда".

След като масово продадоха наличната си валута, сега част от хората в Турция се питат - какво следва?

Продадох еврото, което имах. Ако живееш в Западна Европа, може и да ти е от полза, но в момента турската икономика се нуждае от лири.
Очевидно страната е поела по труден път. Страхувам се, че цените може рязко да скочат. Никой не знае какво ще се случи след ден, седмица или месец.

Причина за срива на лирата са обтегнатите отношения със Съединените щати, довели до удвояване на митата за внос на турски алуминий и стомана. Анкара настоява да бъде екстрадиран духовника в изгнание Гюлен, а Вашингтон иска освобождаването на американски пастор и други 13 души.

Турският президент е категоричен - всяка държава, която избере да прекрати сътрудничеството си с Турция, ще получи съответната ответна мярка.

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: Опитват се да ни уязвят по различни начини. Но както провокациите и опита за преврат бяха неуспешни, така и този опит за дестабилизиране на страната ни, няма да има ефект. Това е икономическа война срещу Турция.

Въпреки привидното спокойствие на Ердоган, анализатори посочват, че влошаването на дипломатическите отношения със стратегически партньори и икономиката в застой, изправят турския президент пред най-сериозната криза от идването му на власт преди 15 години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Затварят за ремонт ключови булеварди в София
Затварят за ремонт ключови булеварди в София
​Протест в Карлово против закриването на АГ-отделението
​Протест в Карлово против закриването на АГ-отделението