НОВИНИ

Поредна нощ на протести в Барселона

Стотици излязоха по улиците на града, за изразят подкрепата си за просепаратисткото движение, чийто членове блокираха границата между Испания и Франция.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:26, 12.11.2019
Чете се за: 00:37 мин.
По света

Демонстрацията премина шумно, но мирно. Имаше няколко опита за провокации, но полицията успя да овладее ситуацията. Блокирането на основната магистрала между Испания и Франция е организирана от движението "Демократично цунами". Освен че иска независимостта на Каталуния, то настоява и за освобождаването на деветимата каталунски лидери.

През октомври те получиха тежки осъдителни присъди заради участието и подготовката на референдума за независимост през 2017 година, който Мадрид обяви за незаконен. Демонстрантите се заканиха, че блокадата на основната магистрала ще продължи поне до края на седмицата. От българското външно министерство препоръчаха на българските граждани, пътуващи с автомобили, да не ползват маршрутите за пресичане на испано-френската граница в каталунската ѝ част в следващите дни.

Моника, жител на Барселона: Тук сме, защото сме "Демократично цунами". В този момент има много хора на границата. Ние не можем да сме там, но с присъствието си тук искаме да бъдем съпричастни. Протестираме и искаме да привлечем вниманието на Европа и света, за да променим тази ситуация."
Борха, жител на Барселона: "Правата на каталунците не се уважават. Те не ни позволяват свободно да изразяваме себе си, да се самоопределим - това е право, което ние имаме!"
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ево Моралес получи политическо убежище в Мексико
Ево Моралес получи политическо убежище в Мексико
Днес е първото заседание на Столичния общински съвет след изборите
Днес е първото заседание на Столичния общински съвет след изборите