НОВИНИ

ГЕРБ и БСП с поредна размяна на реплики

Левицата предлага веднага след приемането на бюджета да се проведе лидерска среща между председателите на всички парламентарни групи, на която да се потърси съгласие за оценката на прехода и за промени в Конституцията. ГЕРБ отговориха, че биха участвали в такава среща, ако има конкретни законодателни предложения от страна на БСП. Двете формации влязоха в сблъсък и по темата възможна ли е широка коалиция между тях. Още от Надежда Василева и Вера Александрова.

Надежда Василева
от Надежда Василева Вера Александрова
19:01, 28.11.2017
Чете се за: 01:31 мин.
У нас

БСП искат цялостна оценка на прехода, а не конституционни промени, които да бъдат еднократен акт и ПР кампания.

Корнелия Нинова -председател на БСП - Ще предложа на тази среща обемът на ревизията да бъде разширен, така както е решението на нашия Национален съвет, да бъде разширен с масовата приватизация, концесии, реституция, обществени поръчки и ролята на силовите групировки през годините на прехода.

От ГЕРБ попитаха какво точно означава лидерска среща и поискаха левицата да предложи конкретни законодателни промени.

Тома Биков - ГЕРБ: Ако ще се събират да пият кафе лидерите на партиите, за да може г-жа Нинова там да говори общи приказки, това не е сериозно.Ние сме готови да подкрепим техните предложения, свързани с преразглеждане, ревизия, както го казват те, на прехода. Очевидно имат притеснения, защото в техния Национален съвет има доста хора, които са участвали в тези процеси.

Веднага след гласуването на бюджета, от БСП предвиждат втора среща с ДПС. На нея ще решат за корупция в коя сфера да внесат първия вот на недоверие към този кабинет и кога. От ГЕРБ контрираха, че това ще е само загуба на пленарно време.

Корнелия Нинова -председател на БСП - За нас друга тема освен корупция не стои като вот на недоверие. Имаме решение на конгреса си за това и от тази работа няма отстъпление.
Тома Биков - ГЕРБ -Това е вот заради самия вот. Толкова. Те не знаят каква е темата, а искат вот на недоверие. Сбъркана стратегия.

От ляво одобряват приетата декларация на конгреса на ГЕРБ, че никога няма да се коалират с БСП.

Корнелия Нинова -председател на БСП: ГЕРБ са поумнели малко от времето, когато се молеха Деница Златева да бъде министър, а аз да бъда председател на парламента, но недостатъчно поумнели. Ще ги изчакаме да израснат още малко.
Тома Биков - ГЕРБ - Едва ли сме се молили за един министър. Държавата функционира и без Деница Златева като министър по европредседателството, както и без г-жа Нинова като председател на парламента.
Корнелия Нинова -председател на БСП - Мотивите да не искат голяма коалиция е, че БСП са лоши. Мотивите за това да не се правят големи коалиции, според нас, са много по-сериозни и държавнически.
Тома Биков - ГЕРБ - Обявихме, че няма да правим коалиция с БСП и ДПС преди изборите, за разлика от тях, които се гънеха и не можеха да кажат с кого искат да управляват.
Корнелия Нинова, председател на БСП - В една демокрация трябва да има управление и да има опозиция. Когато управлението и опозицията се слеят, опозиция става народът.
Тома Биков - ГЕРБ - Отдаваме тези емоции на някаква тежка фиксация от страна на г-жа Нинова към г-н Борисов и от невъзможността ѝ да живее без него.

И двете партии декларираха, че въпросът за коалиция между тях е затворена страница.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Принц Хари и Меган Маркъл ще се венчаят през май в двореца Уиндзор
Принц Хари и Меган Маркъл ще се венчаят през май в двореца Уиндзор
​Все по-малко млади хора даряват кръв в област Благоевград
​Все по-малко млади хора даряват кръв в област Благоевград