НОВИНИ

Поредни консултации в търсене на подкрепа за нов кабинет

Поредни консултации в търсене на подкрепа за нов кабинет в рамките на този парламент. След среща с Реформаторския блок, от Патриотичния фронт заявиха, че ще подкрепят правителство с третия мандат, но при изпълнение на условията, които поставят. Едно от тях е увеличаване на пенсиите. От ГЕРБ пък са категорични, че в този парламент не може да бъде съставен стабилен кабинет. Без тяхната подкрепа, реформаторите ще трябва да върнат третия мандат, който ще получат в понеделник.

Надежда Василева
от Надежда Василева
15:56, 08.12.2016 (извънредно)
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Без най-големия играч в този парламент - ГЕРБ, усилията на реформаторите и Патриотичния фронт за нов кабинет са обречени на неуспех. И трите формации са съгласни, че е много по-добре за държавата да не влиза в спирала на несигурност. Въпросът е дали това е възможно, заяви здравният министър в оставка Петър Москов. И посочи, че имат много допирни точки, но и много различия, които могат да се окажат непреодолими.

Петър Москов - министър на здравеопазването в оставка
Моето лично мнение е по-скоро скептично относно възможността за такава формула, но блокът ще извърви целия път пред очите ви, публично, за да може да бъде ясно ,ако може да се случи това защо и на базата на какво може, и ако не може - защо не може и да отидем на избори, което при липса на възможност за ясно реформаторско мнозинство е по-добрият вариант.

От Патриотичния фронт ще подкрепят третия мандат, но при изпълнение на техни приоритети.

Красимир Каракачанов - съпредседател на Патриотичния фронт
Мисля, че успяхме с няколко аргумента, които и те ги знаеха, да ги убедим, че ресурс за увеличаване на пенсиите има, но това е първото и неотменно условие.
Валери Симеонов - съпредседател на Патриотичния фронт: "Излизаме обединени около целта да не се допусне поредна правителствена и съответно парламентарна криза, защото смятаме, че България има нужда от стабилност. В това НС имаме нужното мнозинство, за да продължаваме да си изпълняваме тази програма, под която сме се разписали.

Според ГЕРБ е странно, че Патриотичният фронт говори за наличие на мнозинство в този парламент. От партията потвърдиха позицията си, че смятат за невъзможно да се стигне до устойчиво правителство.

Десислава Атанасова - ГЕРБ
В рамките на това НС ние няма да участваме при съставянето на правителство с мандат на друга политическа партия. Ако сме искали да съставяме правителство, щели сме да го направим с мандата на ГЕРБ.

На срещата на реформаторите с Патриотичния фронт не е обсъждан евентуален състав на кабинет, а само форматът - без БСП и ДПС. Утре парламентарната група на блока ще определи кой в понеделник ще получи третия мандат от президента Росен Плевнелиев. Ако ГЕРБ отново откаже подкрепа, реформаторите ще върнат мандата и ще се върви към предсрочни избори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Осъдиха бивш френски министър на 3 години затвор заради данъчни измами
Осъдиха бивш френски министър на 3 години затвор заради данъчни измами
Австралийската певица Сиа се развежда
Австралийската певица Сиа се развежда