НОВИНИ

Посегателството над медици да се наказва и с общественополезен труд

Посегателството над медици да се наказва и с общественополезен труд. Предложението е Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

Цанка Николова
от Цанка Николова
14:52, 12.02.2019
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

На форум, посветен на мерките за противодействие на агресията срещу медици, беше изнесена тревожна статистика - през последните две години са регистрирани 100 случая на нападение над работещи в областта на спешната помощ. Според лекарите административните глоби за насилие над медицинско лице не постигат достатъчен ефект. Ще бъде организирана национална кампания в цялата страна и заедно с медиатори в ромските махали ще се разяснява как работи системата на здравеопазването.

Вече четири години д-р Пламена Велевa работи в Спешната помощ в София. За първи път се сблъсква с агресията отблизо преди няколко месеца. По време на дежурство е повикана на адрес, където чака жена в последен стадий на онкологично заболяване. Ден по-рано - почти всички болници в София отказали да приемат пациентката. Нямало какво да се направи. Така близките прибегнали до Спешна помощ. Въпреки усилията на медиците, жената починала. Последвала агресия.

Д-р Пламена Велева, лекар в Спешна помощ - София: След като брат ѝ видя за какво става въпрос и, че сестра му вече си отива, извади нож и пистолет, заплаши нас и себе си.За момент бях доста изплашена, но под адреналина, който бях, се опитах да се самоконтролирам.

Д-р Велева е категорична, че, за да се реагира по-бързо в подобни ситуации, лекарите имат нужда от инидивидуални паник-бутони. Същото предлагат и от Асоциацията на професионалистите по здравни грижи. Ще настояват още и за полагане на обществено полезен труд от нападателите.

Милка Василева, председател на УС на БАПЗГ:В законодателството бяха направени промени, така че тези действия са криминализирани, но за съжаление не всички са регистрирани или тези, които са криминализирани, получават изключително ниски присъди и всъщност това няма възпитателната мярка в обществото.
Нели Нешева, Български лекарски съюз: Недопустимо е всяка година жертва на физическата агресия да стават 70 - 80 представители на медицинското съсловие, а осъдените средно да са по-малко от 5 на година.

От съсловието предлагат освен за физическо, да се създаде превенция и за вербалното насилие.

Мария Петрова, специалист по медицинско право: Проучванията показват, че медиците са все по-често жертва на вербално насилие, на принуда, заплаха, обиди, клевети, които те не знаят как да разпознаят и къде и как да търсят своите права.

Предвижда се и национална кампания с медиатори в ромските квартали.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Унгария ще продължи да подкрепя България за членството ѝ в Шенген
Унгария ще продължи да подкрепя България за членството ѝ в Шенген
Арестуваха 20-годишна жена от София, съхранявала в дома си 1,5 кг. наркотици
Арестуваха 20-годишна жена от София, съхранявала в дома си 1,5 кг. наркотици