COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Посещение на вицепрезидента Илияна Йотова в Чехия

Вицепрезидентът Илияна Йотова определи провеждането на Срещата на върха като безспорен успех за България. Според нея обаче е крачка назад, че в заключителния документ на форума се говори не за разширяване в посока към Западните Балкани, а за партньорство. Вицепрезидентът смята също, че темата за Балканите е била изместена от тази за отношенията със САЩ. Илияна Йотова е на посещение в Прага. Днес тя разговаря с председателя на Сената и заместник-председателя на Камарата на депутатите на Чехия.

Надежда Василева
от Надежда Василева
20:24, 18.05.2018
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Резултатите от Срещата на върха в София бяха във фокуса на вниманието по време на разговорите в Прага, а чешките политици дадоха висока оценка на българското председателство.

Вицепрезидентът Илияна Йотова очерта и плюсовете, и недостатъците след форума в София. За нея е успех, че се събраха всички лидери на страните от Западните Балкани, преодолявайки конфликти и нерешени проблеми.

Илияна Йотова - вицепрезидент: Това беше избран рисков приоритет, той до голяма степен се увенча с успех, защото срещата в София стана. Самото провеждане на срещата беше безспорен успех, и зад това стоят усилията на много хора.

Според Йотова обаче не е добре, че заключителният документ е подписан само от държавите членки и някак между другото подкрепен от останалите.

Илияна Йотова - вицепрезидент: Направи се крачка назад от стратегията на ЕС, приета преди няколко месеца, в която се говореше за бъдещо разширяване на ЕС в посока Западните Балкани. Вчера във всички изявления и в официалния документ разширяването беше заменено с думата партньорство. Няма достатъчно конкретика, аз очаквах по-амбициозен документ.

Според вицепрезидента не е дадена голяма надежда на Албания и Македония за започване на преговорите за членство. Йотова посочи и друг сериозен недостатък.

Илияна Йотова - вицепрезидент: Никъде в заключителния документ бъдещите инфраструктурни проекти не бяха обвързани с бъдещата финансова рамка на Евросъюза.

Присъединяването на Западните Балкани е една от важните теми в Европа и за Чехия.

Ян Хамачек - заместник-председател на Камарата на депутатите в парламента на Чехия: Тази тема беше леко изоставена и много се радвам, че България постави въпроса за обсъждане.

Според вицепрезидента, определянето на дата за следваща среща в Хърватия след 2 години означава постоянно внимание от страна на европейските институции как напредват страните от Западните Балкани.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Боинг 737 се разби край Хавана
Боинг 737 се разби край Хавана
Вътрешният министър Валентин Радев се срещна с посланици
Вътрешният министър Валентин Радев се срещна с посланици