НОВИНИ

Посещение на вицепрезидента Илияна Йотова в Чехия

Вицепрезидентът Илияна Йотова определи провеждането на Срещата на върха като безспорен успех за България. Според нея обаче е крачка назад, че в заключителния документ на форума се говори не за разширяване в посока към Западните Балкани, а за партньорство. Вицепрезидентът смята също, че темата за Балканите е била изместена от тази за отношенията със САЩ. Илияна Йотова е на посещение в Прага. Днес тя разговаря с председателя на Сената и заместник-председателя на Камарата на депутатите на Чехия.

Надежда Василева
от Надежда Василева
20:24, 18.05.2018
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Резултатите от Срещата на върха в София бяха във фокуса на вниманието по време на разговорите в Прага, а чешките политици дадоха висока оценка на българското председателство.

Вицепрезидентът Илияна Йотова очерта и плюсовете, и недостатъците след форума в София. За нея е успех, че се събраха всички лидери на страните от Западните Балкани, преодолявайки конфликти и нерешени проблеми.

Илияна Йотова - вицепрезидент: Това беше избран рисков приоритет, той до голяма степен се увенча с успех, защото срещата в София стана. Самото провеждане на срещата беше безспорен успех, и зад това стоят усилията на много хора.

Според Йотова обаче не е добре, че заключителният документ е подписан само от държавите членки и някак между другото подкрепен от останалите.

Илияна Йотова - вицепрезидент: Направи се крачка назад от стратегията на ЕС, приета преди няколко месеца, в която се говореше за бъдещо разширяване на ЕС в посока Западните Балкани. Вчера във всички изявления и в официалния документ разширяването беше заменено с думата партньорство. Няма достатъчно конкретика, аз очаквах по-амбициозен документ.

Според вицепрезидента не е дадена голяма надежда на Албания и Македония за започване на преговорите за членство. Йотова посочи и друг сериозен недостатък.

Илияна Йотова - вицепрезидент: Никъде в заключителния документ бъдещите инфраструктурни проекти не бяха обвързани с бъдещата финансова рамка на Евросъюза.

Присъединяването на Западните Балкани е една от важните теми в Европа и за Чехия.

Ян Хамачек - заместник-председател на Камарата на депутатите в парламента на Чехия: Тази тема беше леко изоставена и много се радвам, че България постави въпроса за обсъждане.

Според вицепрезидента, определянето на дата за следваща среща в Хърватия след 2 години означава постоянно внимание от страна на европейските институции как напредват страните от Западните Балкани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Боинг 737 се разби край Хавана
Боинг 737 се разби край Хавана
Вътрешният министър Валентин Радев се срещна с посланици
Вътрешният министър Валентин Радев се срещна с посланици