НОВИНИ

Поскъпват или поевтиняват основните хранителни продукти на пазара

С близо 10 стотинки са поскъпнали млечните продукти и някои зеленчуци само за седмица. Това показват данните на Държавна комисия за стоковите борси и тържищата. От комисията обясняват, че поскъпването е временно и не се очаква ново увеличение на средните цени.

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
07:58, 12.03.2019
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Най-голямо увеличение има в цената на сиренето, млякото, картофите и доматите. На едро те се продават с до 15 стотинки по-скъпо спрямо началото на март.

Владимир Иванов - председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата: В сравнение с преди 2 - 3 години имаме промяна в структурата, потребяваме над 10% повече висококачествени млечни продукти, повече висококачествено сирене, повече висококачествен кашкавал. Това естествено рефлектира като равнище в средната цена, но да се говори, че има някаква тенденция за нарастване или за понижаване на цената няма. Към момента имаме нормални сезонни вариации в цената.

От комисията за стоковите борси и тържищата обясняват поскъпването на лука и картофите с лоша реколта и прогнозират цените на всички хранителни продукти да се стабилизират в средата на април.

Владимир Иванов - председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата: Гледате времето какво е. Вчера и онзи ден беше лято, сега е зима. В момента наблюдаваме едни ценови вариации, които са в следствие на климатични особености, в следствие на особености в предлагане, в логистиката.

Няма основание търговците на дребно да повишават цените на хранителните продукти в магазините и на пазарите, категоричен е Иванов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кризата се задълбочава: САЩ изтеглят дипломатите си от Венецуела
Кризата се задълбочава: САЩ изтеглят дипломатите си от Венецуела
Франция одобри идеята за общ парламент с Германия
Франция одобри идеята за общ парламент с Германия