С наближаването на фактическия Брекзит изникват все повече въпроси - как ще действа Лондон по време на преговорите с Брюксел? Ще има ли думата британското правителство или Тереза Мей еднолично ще решава условията за сделката с Европейския съюз? Възможно ли е излизането от блока да стане причина за промяна не само на европейската карта, но и на тази на Великобритания? И темата, която вълнува много семейства и в България - каква ще е съдбата на европейските граждани, които живеят и работят на Острова. Отговорите потърсихме от британския посланик у нас Ема Хопкинс. Цялото ѝ интервю за БНТ гледайте в рубриката "Репортерски поглед" на 19 март в обедните новини на "По света и у нас".

БНТ: Сред отхвърлените поправки беше и гарантирането на правата на гражданите на ЕС. Трябва ли работещите на Острова чужденци да се притесняват?
Ема Хопкинс, посланик на Великобритания: Не трябва да имат никакви притеснения - този въпрос е сред приоритетите на Великобритания. В рамките на срещата на върха премиерът разговаря с другите европейски лидери и пожела още преди започването на преговорите статутът на европейските граждани, живеещи на Острова, да бъде уточнен. Те обаче предпочетоха тази тема да бъде обсъдена на по-късен етап. За нас изясняването на тази ситуация възможно най-скоро остава приоритет.