Посланикът на САЩ в Москва подаде оставка

Посланикът на Съединените щати в Русия подаде оставка, съобщи Ен Би Си. Джон Хънтсман уведомил президента Доналд Тръмп, че напуска. В писмото си посочва, че след 2 години в Русия иска "да се върне у дома и да възобнови връзката с увеличаващото се семейство."

от БГНЕС
преди 7 месеци
Чете се за: 00:31 мин.
По света
Посланикът на САЩ в Москва подаде оставка

Американски медии спекулират, че Хънтсман иска да се кандидатира за губернатор на родния си щат Юта.

В писмото, изпратено до Тръмп се казва, че президента трябва да се изправя решително срещу Кремъл, когато това се наложи.

"В бъдеще ние трябва да продължаваме да държим сметка на Русия, когато тяхното поведение заплашва нас или съюзниците ни.", пише посланикът, който би трябвало да напусне поста на 3 октомври.

Докато Хънтсман беше посланик, двустранните отношения между САЩ и Русия претърпяха криза.

Москва изгони от 60 американски дипломати в отговор на изгонването на техни представители от редица държави на Запад по време на скандала с отравянето на Сергей Скрипал. Беше затворено и американското консулство в Санкт Петербург.

Още преди да замине за Москва Джон Хънтсман беше известен с твърдите си позиции срещу Русия. Той беше сред тези, които твърдят, че тя трябва да бъде наказана за намесата в американските президентски избори през 2016 г.

Топ 24
Най-четени