Великобритания не иска двойни стандарти, а искаме еднакви правила за всички след Брекзит, каза посланикът на Великобритания у нас Ема Хопкинс.

Смятаме да въведем ново законодателство за движението ни, а тези, които вече са във Великобритания, искаме да им дадем сигурност в областта на достъпа. Ако не са навършили 5 години пребиваване в Кралството, ще им се даде документ за временно пребиваване, добави тя.

Какви са британските предложения за Брекзит?

Какви са британските предложения за Брекзит?

Седмица след като беше дадено началото по преговорите за Брекзит, британското правителство изпрати в Брюксел документ с позицията си за правата на гра...

Трябва обаче да продължим и затова са ни преговорите, поясни Хопкинс. Тя открои, че има много неща, по които Кралството е съгласно при преговорите с ЕС.

Ема Хопкинс, посланик на Великобритания в България: Но не се изчерпва цялата област на нашите взаимоотношения, 4-5 кръга на преговори предстоят най-вероятно. Трябва да се изясни статутът на тези, които вече са в Кралството и са получили вече гражданство. Тези, които дойдат след Брекзит, ще трябва да имат достатъчно възможност да докажат, че имат право на статут.

Хопкинс коментира и излизането на Кралството от единния пазар:

Ема Хопкинс, посланик на Великобритания в България: Изключихме членството си в единния пазар, понеже ако останем, трябва да се съобразяваме с всички правила, но ние желаем всеобхватно и справедливо споразумение с ЕС и ще имаме преговори за ново споразумение за свободна търговия. Имаме синхоринизараност на нашето законодателство с ЕС. Ще има минимални бариери между Европа и Великобритания.

Митническите споразумение също се преразглеждат. Искаме да постигнем гладък обмен с други страни, добави тя.

Ема Хопкинс, посланик на Великобритания в България: Фокусът на преговорите е в тази посока. Промяната в статута трябва да е и относно мигрантите, за да не стават жертви на експлоатацията. Ще продължим да участваме в много от европейските структури, например по отношение на разузнаването.

Хопкинс се надява и в бъдеще образователната система да остане достъпна за международни студенти.

Ема Хопкинс, посланик на Великобритания в България: Все още не е ясно каква ще е образователната система след Брекзит. Засега остават старите условия, надяваме се през 2020 г. студентите да се радват на същите условия. Този въпрос ще бъде разискван в сферата на това, Кралството има за цел международното привличане на студенти.