Посланикът на Великобритания у нас посети парламента за срещи с българските депутати на тема Брекзит. Пред комисиите за по външна политика и по европейските въпроси посланик Ема Хопкинс увери, че Желанието на всички след Брекзит е правата и на европейските и на британските граждани да бъдат защитени максимално добре.

Ема Хопкинс очаква разпалена дискусия на 11 декември, когато Британският парламент трябва да се произнесе за споразумението за Брекзит. Надява се, че гласуването по тази чувствителна тема ще бъде положително. Каза, че има готовност и за двата варианта - излизане на Обединеното кралство от ЕС със и без сделка. Подчерта, че основен акцент са правата на гражданите. Сега българските студенти, които учат в Обедиенното кралство, се възползват от специални такси и заем за обучението си там.

Ема Хопкинс - посланик на Велокобритания у нас: Студентите, които ще започнат да учат в британските университети през 2019 година също ще се възползват от тази възможност. Очакваме да бъде обявено какви ще са условията за тези, които ще започнат да учат през 2020 година. Документът ще бъде публикуван в следващите две седмици и в него ще има повече информация за кандидат-студентите.
Европейските лидери одобриха споразумението за Брекзит

Европейските лидери одобриха споразумението за Брекзит

На извънредна среща на върха лидерите от ЕС подкрепиха проектоспоразумението за излизането на Великобритания от ЕС и рамката за бъдещите отношения. За...

Председателят на парламентарната комисия по външна политика Джема Грозданова изрази надежда, че Британският парламент ще ратифицира споразумението с ЕС.

Джема Грозданова - председател на Комисията по външна политика, НС: Едно подписано и ратифицирано споразумение с Великобритания ще бъде най-добрата гаранция за нашите граждани. От политическата декларация, която беше приета от последния Европейски съвет, за България е важен, така наречения, принцип за реципрочност. Той осигурява сигурността за правата на нашите граждани.

Ема Хопкинс е категорична, че доброто сътрудничество между България и Великобритания трябва да продължи и след Брекзит.