НОВИНИ

Посланикът ни във Вашингтон: Няма данни за пострадали българи от урагана

Българското посолство във Вашингтон създаде кризисен център и обяви горещ телефон за българите, които се намират в района на бедствието. От МВнР съветват при нужда българските граждани да не се колебаят да се обърнат за информация и помощ към посолството на денонощно дежурния телефон: 202 387 57 70.Ето и какво каза на живо в "По света и у нас" българският посланик във Вашингтон Тихомир Стойчев.

bnt avatar logo
от БНТ
20:15, 10.09.2017
Чете се за: 00:45 мин.
По света
Тихомир Стойчев, извънреден и пълномощен посланик на България в САЩ: Ураганът "Ирма" вече достигна щата Флорида. Бурята е от четвърта степен и продължава да застрашава живота на хората. Скоростта на ветровете достига около 200 км/ч. Най-сериозно ще бъде засегнато западното крайбрежие откъм Мексиканския залив, а не източното, както първоначално се очакваше. До настъпването на урагана значителна част от населението беше евакуирана, други се намират в социалните места за настаняване. Някои обаче отказаха да се евакуират и останаха на своя отговорност по домовете си. Властите призовават хората да останат там, където са и да стоят далеч от прозорците и да не излизат на открити места. Улиците на градовете са безлюдни. 1,5 млн. души без електричество, няма и комуникации, а много райони са наводнени.
От петък в българското посолство действа кризисен щаб. Във връзка сме с властите и с представители на българските общности по места. Преди малко разговаряхме с българи от Маями, Форт Лодърдейл и Тампа. Към този момент няма данни за пострадали български граждани. В петък и събота съдействахме на няколко групи български студенти, които са в САЩ по програмата "Работа и пътуване" и се намираха във Флорида. Всички успяха благополучно да напуснат щата. Много наши сънародници се обаждат от България на дежурния телефон в посолството, за да се информират за техни близки. За щастие с всички, с които успяхме да установим контакт, са добре.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наградите от кинофестивала във Венеция
Наградите от кинофестивала във Венеция
Петима румънци загинаха, а трима са ранени при тежка катастрофа край Виена
Петима румънци загинаха, а трима са ранени при тежка катастрофа край Виена