НОВИНИ

Последен ден от президентската кампания в САЩ

На финала на надпреварата ново развитие донесе писмо на ФБР до Конгреса, в което бюрото потвърждава предишната си позиция, че няма нередности в имейлите на Хилари Клинтън, когато беше държавен секретар. Още за последните усилия на кандидатите и нагласите на избиратели, вижте в репортажа на Тоня Димитрова - специален пратеник на БНТ в Ню Йорк.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
18:26, 07.11.2016
Чете се за: 01:21 мин.
По света

Единият е от Масачузетс, другият е избираем представител на Демократическата партия за квартал в Ню Йорк, а третият е от испаноговорящата общност в щата Вирджиния. Общото между тях - и тримата следват магистратура в Колумбийския университет, двама от тях политология, а другият история. И тримата смятат настоящата президентска кампания за гротеска.

Бенджи де ла Пиедра: Тръмп е като водовъртеж и всмуква всичко в своята игра и медиите обичат да го отразяват, защото хората обичат да четат такива нещата дори да ги разстройват, все пак ще им обръщат внимание... и затова сега имаме такива кандидати, които са като извадени от анимационен филм.
Роджър Галвин: Един от проблемите е, че Хилари не успя да представи ясна визия за страната, през повечето време е обвинявана, че се обръща към определени групи в обществото. Точно това обърна много хора към Тръмп, защото смятат, че той е по-искрен.

Кампания на страха - така определят основните политически послания, фокусът е върху скандалите, а не върху проблемите, които вълнуват американци.

Адам Робъртс: В национален план инфраструктурата е големият проблем за американците. Пътищата ни са ужасни, имаме най-лошата железопътна мрежа в развитите държави по света.
Бенджи де ла Пиедра: Най-големият проблем за хората в тези избори е, че американската мечта не работи вече на тази земя, на която всеки е създаден равен, всеки има възможност да бъде щастлив и свободен. Това вече не е така.

Но вместо това темата с имигрантите зае централно място.

Адам Робъртс: В много държави системата на неолибералната иконовика не проработи. Затова имаме Берлускони в Италия и льо Пен във Франция, хора, които твърдят, че системата е развалена и за това са виновни имигрантите. Това е много лесно извинение защо нещата не вървят.

Според тях външната политика на Съединените щати трябва да бъде пренасочена от Близкия Изток към други региони.

Роджър Галвин: Азия и Африка, прекалено дълго се фокусирахме върху Близкия Изток и върху региони, които са считани за геохполитически като противници. Трябва да се обърнем към политика на съюзяване.

Китай трябва да бъде третиран като съюзник., трябва да работим за сигурността на региони като Африка и югоизточна Азия.

И тримата не виждат дебат по темите, които ги интересуват.

Бенджи де ла Пиедра: Тези избори, като че ли са написани от някакви наистина абсурдни сценаристи.
Роджър Галвин: Ако съм научил нещо за американската политика то е - винаги очаквайте изненади.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Много грешки в изборните протоколи в Русенско
Много грешки в изборните протоколи в Русенско
Най-елегантният таксиметров шофьор в Русе
Най-елегантният таксиметров шофьор в Русе