НОВИНИ

Последен ден за безплатно паркиране: Въвеждат синя зона и във Варна

Днес е последният ден, в който във Варна може да се паркира безплатно. От утре се въвежда синя зона в центъра на града. Според някои шофьори обаче паркоместата в централната градска част са намалели драстично след въвеждането на зоната и за тях е истинско предизвикателство да намерят дори платено място.

bnt avatar logo
от Петър Дойкински
10:38, 12.08.2018
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Недостигът на паркоместа във Варна е дългогодишен проблем, който през летния сезон се задълбочава.

Емилиян Иванов: Когато ми се наложи, както виждате в момента, няма къде да паркирам тук. Иначе съм за малко, но няма и затова ще трябва да изчакам в колата, докато тя отиде.

Гостите на града също се ориентират трудно.

Николай Костадинов: Който не познава града и не знае къде да спре. Ето, сега аз съм спрял на никъде и ме е страх да оставя колата, докато не дойде синът, защото ще се загубим и трябва да се търсим по телефона.

От общината заявиха, че целта на зоната е да има ред в паркирането, а не шофьорите масово да спират върху тротоари и пешеходни пътеки. Проектът "Сина зона" вече е изменен няколко пъти, за да се създаде удобство на хората.

Младен Иванов, управител на Общинско предприятие "Паркинги и синя зона": Има улици, които бяха направени в синя зона. След проверка и анализ, бяха махнати от синята зона. Процесът е непрекъснат.

Минималната глоба за нарушители е фиш от 20 до 50 лева, 200 лева струва спирането на място за хора с увреждания. Нарушители има, не само българи - румънски автомобил, например, който е спрян на тротоара пред училище.

Младен Иванов, управител на Общинско предприятие "Паркинги и синя зона": Чужденците няма как да бъде установено това уведомление, доколкото знам. Към момента го оставят колегите на чистачката на автомобила. Трябва да бъде установено нарушението на място и тогава се глобяват. Другият вариант е да бъдат репатрирани.

Приходите от синя зона ще бъдат инвестирани в ремонт на улици и тротоари. До 2 години тя ще обхване и широкия център във Варна. А от 13 август зоната става платена и на всички нарушители ще бъдат поставяни скоби.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опасна близост: НАСА изпраща сонда близо до Слънцето
Опасна близост: НАСА изпраща сонда близо до Слънцето
Президентът Румен Радев се включи в празника на българските ВМС
Президентът Румен Радев се включи в празника на българските ВМС