НОВИНИ

​Последен ден за стопаните от Южна България да умъртвят прасетата ​си доброволно

Последен ден, в който стопаните от Южна България трябва доброволно да умъртвят прасетата в личните си стопанства заради африканската чума. От утре екипи на Агенцията по безопасност на храните започват проверки.

bnt avatar logo
от Г. Паскова, Н. Райшинов
20:05, 11.08.2019
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Приоритет за Агенцията по безопасност на храните от утре ще бъдат населените места в Пазарджишка област, където стопаните получиха седмица отсрочка, за да унищожат животните си. Проверки ще има и в населените места в западната част на Пловдивска област, тъй като те попадат в 20-километровата санитарна зона около петте индустриални свинекомплекси в Пазарджик. Ако в частните дворове бъдат намерени живи прасета, те ще бъдат унищожавани принудително.

От Агенцията по безопасност на храните заявиха за "По света и у нас", че в региона на Пловдив и в близост до свинекомплекса в Белозем, вече са унищожени над 95 процента от животните в личните стопанства.

;

Последните останали живи прасета в пазарджишкото село Мало Конаре бяха в стопанството на Марко Исов - до днес. Мъжът чакал последния момент с надеждата, че властите ще решат поне свинете-майки и малките прасенца да не бъдат унищожавани.

Марко Исов: Аз миналата година съм дал 800 лева за 4 прасета да си купя малки прасета. Едното го оставих за майка. Изклах и младите, изклах и майката. Няма прасета, няма проблем.

Според хората в Мало Конаре след ликвидирането на животните поне две години в селото никой няма да може да добива домашно месо. А сега се налага спешно да взимат и кредити и за покупката на фризери.

Цветанка Кънова: Ама колко фризера трябва да има човек? Някои имат по три, четири прасета, свине-майки.

От утре започват проверките в Пловдивска и Пазарджишка област. Ако контролиращите екипи открият живи прасета в дворовете, ще пристъпват към принудителна евтаназия.

Камен Янков, директор на ОДБХ - Пловдив: Не е наказателна мярка, а чисто превантивна.

Кметовете на 30 села в Пазарджишко заплашиха в края на миналата седмица с нови протести от понеделник. Днес обаче демонстрациите бяха отменени, тъй като утре в столицата предстои поредната среща на представители на протестиращите с държавните власти.

;

Продължава отстрела на диви прасета в частното ловно стопанство край хижа „Здравец", където бяха констатирани две животни заболели от африканска чума.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повече от 50 горски пожара бушуват в Гърция
Повече от 50 горски пожара бушуват в Гърция
България преговоря за туркменски газ и инвестиция от Ю. Корея за 1,5 млрд.долара
България преговоря за туркменски газ и инвестиция от Ю. Корея за 1,5 млрд.долара