COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Последен мониторингов доклад за България за този мандат на ЕК

Европейската комисия обмисля прекратяването на доклада за наблюдение на България в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка. Окончателното решение ще бъде взето след консултации със Съвета и Европарламента. България все пак ще трябва да продължи да изпълнява поетите анжагименти. Какви са очакванията от страната ни - вижте повече подробности в прякото включване на Десислава Апостолова.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:16, 22.10.2019
Чете се за: 01:24 мин.
У нас

България е изпълнила ангажиментите, които е поела в началото на Мониторинговия доклад при приемането си в ЕС, това е първата констатация на доклада. Наблюденията над страната ни продължават. Реформата трябва да продължи, включително със законодателни промени, като трябва да се наблюдава от съвет, създаден в страната ни. В него трябва да влязат вицепремиер и представител на Висшия съдебен съвет.

Този съвет трябва да е в постоянен диалог с ЕК, а след като се създаде Общият механизъм за наблюдение за спазването на законите на правовата държава, съветът трябва да бъде в постоянен контакт с Комисията по този въпрос. От България се очаква по-голяма отчетност от главния прокурор.

Според председателя на Комисията България отбелязва изключителен напредък. Комисарят по миграцията също коментира доклада.

Димитрис Аврамопулос - еврокомисар по миграция, вътрешни работи и гражданство: Опитвате се да ме хванете в капан. Колко дълго ще работи тази комисия - това е въпросът ви. Но в европейските институции има приемственост. Това, което беше решено и обявено днес, ще има продължение в следващата комисия. Не съм тук, за да предсказвам политически ходове в бъдеще. Но поне в рамките на месец напред ще продължим по този път.

Евродепутатите са доволни от резултатите на доклада, като смятат, че напредъкът ни ще отвори пътя на България към Шенген.

Сергей Станишев, евродепутат БСП/ГСД- Често механизма за контрол и сътрудничество в областта на правосъдието се използваше от някои страни като инструмент за дискриминация на България по някои въпроси, най-вече за Шенген. Вие знаете, че аз водя от години битка към тази несправедливост, която се извършва към България и сега ще има по-малко аргументи.
Андрей Ковачев, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП- Разбира се, че трябва да сме удовлетворени от това, че след 12 години, след изпълнение на всички препоръки в тези годишни доклади на ЕК към България, този доклад е последния, който казва, че България е изпълнила наистина всички препоръки и няма да има повече доклади.
Илхан Кючюк, евродепутат от ДПС/АЛДЕ- Най-важното е, че самия мониторингов доклад отпада. Ние като политическа сила и на Европейските избори и преди това в нашата предизборна платформа многократно сме заявявали, че в доклада има много ограничителни ангажименти по отношение на човешките права и върховенството на закона.
Радан Кънев, евродепутат - Добрата новина не зависи от комисията, тя зависи от това дали в България реално са осъществени нужните реформи.

Решението на ЕК трябва да бъде формално одобрено и от Европейския съвет и от Европейския парламент. Кога точно ще стане това, все още не е ясно, но вероятно ще бъде през следващия месец.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
ЦИК изготви пътна карта за дистанционно електронно гласуване
ЦИК изготви пътна карта за дистанционно електронно гласуване
Фалшиви мейли от името на НАП се изпращат на граждани и фирми
Фалшиви мейли от името на НАП се изпращат на граждани и фирми