НОВИНИ

Последна совалка на Тереза Мей преди утрешното решение на ЕС за Брекзит

Лондон, Берлин, Париж и Люксембург са четирите сцени, на които днес се разиграва поредният епизод от сагата Брекзит преди утрешната извънредна среща на върха на ЕС. В навечерието ѝ британският премиер Тереза Мей предприе поредната си отчаяна дипломатическа совалка с посещения при германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон. Дали и с колко ще бъде отложен Брекзит, засега остава въпрос без отговор.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
20:28, 09.04.2019
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Последният засега объркващ ход на британските депутати е гласуването снощи с огромно мнозинство срещу напускане на Евросъюза без споразумение. Този вот обаче не може да предотврати хаотичен Брекзит, а само да доведе до евентуална промяна на продължителността на отлагането, което премиерът Тереза Мей да поиска от останалите евролидери утре.

Мишел Барние, главен преговарящ от ЕС за Брекзит: Решението ще вземат лидерите на Европейския съюз утре. Отлагането трябва да има определена цел - да се увенчае с успех политическият процес в Лондон и да бъде постигнато мнозинство в парламента.

По информация на британските медии Барние не е успял днес в Люксембург да убеди външните министри на страните от Евросъюза, че Тереза Мей има конкретен план как да прокара споразумението за Брекзит в Камарата на общините. Затова обсъжданите варианти са два - до 30 юни, както иска Мей, или до края на годината.

Германия е готова да направи всичко възможно за избягване на Брекзит без споразумение. Но съдържанието на разговора между Мей и Ангела Меркел в Берлин остана тайна.

Франция е далеч по-радикална. Президентът Еманюел Макрон е против дълго отлагане на Брекзит. От Елисейския дворец заявиха, че в такъв случай макар и да участва в евроизборите, Великобритания не бива да има глас при определянето на бюджета на Евросъюза, нито при избора на председателите на евроинституциите.

В крайна сметка нищо засега не изключва Обединеното кралство просто да изпадне от Европейския съюз още в петък.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СГС потвърди решението Борисов да изплати на Йончева 5000 лв
СГС потвърди решението Борисов да изплати на Йончева 5000 лв
Инспектори с първи оглед на терасата на Пламен Георгиев
Инспектори с първи оглед на терасата на Пламен Георгиев