НОВИНИ

Последната българска подводница "Слава" може да бъде превърната в музей

Последната българска подводница "Слава" може да бъде превърната в музей, вместо да бъде нарязана за скрап. Комисия към Общинския съвет във Варна одобри предложение на собственика на стъкларската фабрика в Белослав да реставрира и отвори за посещения плавателния съд. Решението ще влезе в сила, ако бъде прието от общинските съветници.

bnt avatar logo
от Надежда Сутрева
21:06, 25.09.2018
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Идеята на собственика на стъкларската фабрика е да изтегли по вода подводницата по канала, който свързва Варненското с Белославското езеро. Пътят към сушата минава през сух док на територията на фабриката, който вече се изгражда. Подводницата ще бъде реставрирана и поставена на специален постамент, като част от корпуса ѝ ще бъде под земята.

Танко Калчев - собственик на стъкларската фабрика: Всички хора, които са работили на тази подводница, тези, които са правили ремонтите, ще ни помогнат да я оставим в най-добрия вариант за следващите поколения.

Подводницата "Слава" е строена преди 59 години. Последното ѝ потапяне под вода е през 2010 г. Оттогава стои на кея във Военноморската база и тъне в забрава. Плавателният съд е даден за стопанисване на Община Варна с идеята да стане музей. Години наред обаче резултат няма, а ръждата "изяжда" корпуса на подводницата. Според специалистите, възстановяването ѝ все още е възможно.

О.з. кап. I ранг Ганчо Райков - зам.-председател на Съюза на подводничарите във Варна: Подводницата има външен корпус - 3 мм ламарина, която ние при ремонти сме подменяли с нова. Същественото е, че вътре тя има здрав корпус, който е 10 пъти по-дебел.

За превръщането на последната българска подводница в музей са необходими много средства, които тепърва ще се търсят. Кауза, зад която автора на идеята се надява да застане не само бизнесът, но и варненска общественост.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бившият премиер на Франция Манюел Валс иска да стане кмет на Барселона
Бившият премиер на Франция Манюел Валс иска да стане кмет на Барселона
Български екип спечели второ място на московския фестивал Кръг от светлина
Български екип спечели второ място на московския фестивал "Кръг от светлина"