НОВИНИ

Последната вечеря на Дейвид Камерън в Брюксел

Великобритания продължава да бъде основна тема и за медии, и за европейските лидери, които днес се събраха за първи път на съвет без английски представител. Снощи премиерът Дейвид Камерън за последен път беше на официална вечеря с колегите си, днес не беше поканен на работната закуска. Камерън настоя страната му да получи още отстъпки от Европейския съюз, поне по отношение на миграцията. Вижте прякото включване на нашия кореспондент в Брюксел Владислав Велев!

Владислав Велев
от Владислав Велев
20:23, 29.06.2016
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Вторник вечер. Последен европейски съвет за Дейвид Камерън като британски премиер. Последна вечеря с колегите-лидери. И последна пресконференция след това. Но отново увереност, че партньорите на Великобритания продължават да я смятат за нещо специално и че вече са преглътнали резултатите от референдума.

Дейвид Камерън, министър-председател на Великобритания: Докато може би сте чели и видели нещо за врява Великобритания без забавяне да стартира член 50, настроението на срещата не беше такова, не това искаше ясно мнозинство от моите колеги и партньори.

В сряда сутринта лидерите отново се събират да работят, но този път без Дейвид Камерън. Той не присъства на закуската. А след това научава, че няма смекчаване на позицията към Великобритания.

Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия: 27-те страни, аз и Доналд Туск сме на мнение, че не може да има вътрешен пазар по меню. Така че, който иска свободен достъп до нашия пазар трябва да прилага четирите свободи без никакво изключение и без никакви нюанси.

Великобритания на практика е изолирана, докато не започне процедурата за отделяне. Нито европейските институции като цяло, нито отделни техни представители ще разговарят с британски представители.

Страните очакват Лондон през септември да започне практически действия за излизане.

Бойко Борисов, министър-председател: Всъщност, след едно политическо пиянство, махмурлукът е много по-тежък. С доста разбиране, толерантност се отложиха нещата за септември, когато евентуално те ще имат избори, ще имат нов премиер. Какво и кой ще бъде, каква ще му е политиката, доста във времето се отдалечава този процес, но дотогава ще си оберат ягодите, нали, аспержите.

Има и теоретична възможност процедурата да не започне и Великобритания да остане член на Европейския съюз.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
70 русенчета получиха „речно кръщение“ на Дунав
70 русенчета получиха „речно кръщение“ на Дунав
Анализатори: Атентатът носи белезите на Ислямска държава
Анализатори: "Атентатът носи белезите на Ислямска държава"