НОВИНИ

Последни приготовления преди коронацията на краля на Тайланд в събота

Последни приготовления в Тайланд преди началото на тридневната коронация на новия крал. Рама Десети наследи трона преди три години, когато почина баща му - крал Пумипон. Пищните тържества около коронацията ще струват внушителните 31 млн. долара. Кой е новият тайландски крал, който е и сред най-богатите монарси?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:48, 03.05.2019
Чете се за: 00:59 мин.
По света

Точно 16:19 местно време. Бъдещият крал на Тайланд и новата му съпруга отдават почит на предците си. Часът не е случаен - както всичко останало, е съобразен с препоръката на кралските астролози.

Утре започва тридневната церемония по коронясването на крал Маха Ваджиралонгкорн, наричан още Рама X.

69-годишният крал е известен с буйния си и непредсказуем нрав. Не обича светските изяви, затова и прекарва голяма част от живота си в Германия. Отличен познавач на въоръжените сили и изкусен пилот, който сам управлява "Боинг"-737. Ценител на красивите жени, женил се е и се е развеждал три пъти. Има петима синове и две дъщери.

Само преди ден изненада Тайланд с новината, че има четвърта съпруга и тя вече е кралица Сутхида.

40-годишната Сутхида е бивша стюардеса, има чин генерал и доскоро беше командир на семейната охрана на краля. Отдавна се спекулира за връзка между двамата.

31,2 млн. долара - толкова ще струва церемонията. Коронацията ще започне утре сутрин в кралската резиденция, където главата на Рама Х ще бъде поръсена със светена вода - така той ще бъде дарен с върховната власт.

Девететажен бял балдахин покрива пищния трон, където ще седне кралят. Той сам ще си сложи 7-килограмовата златна "Велика Корона на победата". Разбира се, тя е богато инкрустирана и с диаманти.

Тайланд не е имал коронация от далечната 1950-а година. Очаква се най-малко 200 хиляди души да излязат по улиците на Банкок, за да видят отблизо своя крал. Милиони ще гледат церемонията по телевизията.

Рама X рядко дава интервюта. От малък се готви за деня, в който ще седне на трона. Пред Би Би Си през 1979 година казва: "Аз съм принц от първия миг на живота си. Една риба трудно ще обясни какво е да си риба, една птица - какво е да си птица".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата проверява Румен Порожанов и ДФ „Земеделие“ заради къщите за гости
Прокуратурата проверява Румен Порожанов и ДФ „Земеделие“ заради къщите за гости
Уволниха началника на кипърската полиция
Уволниха началника на кипърската полиция