НОВИНИ

Последно президентско посещение на Барак Обама в Европа

Предаване на щафетата на водещ в света защитник на либералната демокрация. Такава символика видяха в прощалното посещение на американския президент Барак Обама в Берлин при германския канцлер Ангела Меркел.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
21:06, 17.11.2016
Чете се за: 01:02 мин.
По света

Барак Обама избра за последна своя президентска спирка в Европа Берлин. В паметна реч пред Бранденбургската врата преди 8 години, още преди да бъде избран от американците, той нарече германската столица символ на свободата и на надеждата. А в края на двата си мандата в Белия дом Обама определи канцлера Ангела Меркел за най-близък свой съюзник в света. Тя му благодари подобаващо.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: "Днес сме в края на едно 8-годишно сътрудничество, което от германска и европейска гледна точка е водено и от интереси, и от споделени ценности. А те са демокрация, свобода, защита на човешките права в целия свят и вяра в либералния световен ред. Ще дам всичко от себе си, за да работя добре и със следващия президент, но днес искам да благодаря на Барак Обама за сърдечното и интензивно сътрудничество."

Обама заяви, че независимо кой е президент във Вашингтон, отношението към Европа не бива да се променя.

Барак Обама, президент на САЩ: "Съединените щати имат фундаментален интерес Европа да е стабилна и сигурна. Европейският съюз е едно от най-големите политически и икономически световни постижения. То не бива да се възприема като даденост - трябва да се поддържа, култивира и брани.

Американският президент сподели и какво очаква от Доналд Тръмп в отношенията с Русия.

Барак Обама, президент на САЩ: "Надявам се новият президент да има подобен на моя конструктивен подход към Русия - да намира сфери, в които интересите ни съвпадат и да си сътрудничим с нея, но и да й се противопоставя, когато тя се отклонява от нормите на международното право и нашите демократични ценности."

Обама подкрепи Меркел за четвърти канцлерски мандат, посочвайки, че ако той беше германец, щеше да гласува за нея.

Близо 2400 тежковъоръжени полицаи участваха в охраната на американския президент в Берлин. Преди да каже президентско сбогом на Европа утре Обама ще се срещне в Берлин и с президента на Франция и премиерите на Великобритания, Италия и Испания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Песента на Лидия Ганева набира популярност сред учениците в Пловдив
Песента на Лидия Ганева набира популярност сред учениците в Пловдив
Имат ли шанс за работа младежите с увреждания?
Имат ли шанс за работа младежите с увреждания?