НОВИНИ

Последно сбогом с дядо Добри!

Днес в църквата в село Байлово беше поклонението пред дядо Добри, който почина вчера на 103-годишна възраст. Дядо Добри беше пример за щедрост и аскетизъм. Беше обикновен човек, който остави след себе си много уроци - за доброта, човечност, любов към ближния. Дядо Добри ще бъде погребан утре в двора на църквата и на няколко крачки от малката къщичка, в която живееше дълги години.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:21, 14.02.2018
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Поклонението пред Дядо Добри започна със заупокойна литургия в негова памет. През целия ден не секна и потока от хора, които дойдоха да запалят свещ за душата му и да оставят цвете.

Бойко Неделчев, село Байлово: На гара Елин Пелин беше започнало да се строи храм. Викам: "Дядо Добри колко пари си събрал, 7 хиляди лева, броил ли си ги, броил съм ги, обаче броим, броим 8200, казвам: "Деде, има грешка. Той казва - "Няма грешка - колко съм дал толкова."
отец Серафим: Дядо Добри беше намерил най-ценното съкровище, което човек може да намери в живота, беше намерил Бога.

Към обед в памет на Дядо Добри беше отслужена и заупокойна молитва от протосингела на Софийска митрополия.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Най-добрия християнин, който ни учеше на смирение и истински ценности.

Дядо Добри ще бъде погребан утре след литургията в двора на селската църква и само на няколко крачки от любимия му дом. В тази малка къщичка живя дълги години като аскет и истински светец дядо Добри.

Опелото утре ще бъде отслужено от епископ Тихон. Именно той докато беше предстоятел на катедралния храм разкри, че дядо Добри е най-големият му дарител. Вече се заговори и за канонизацията на "светеца от Байлово".

Горан Благоев, журналист в БНТ: Ако не църквата да ни отговори, Бог със сигурност ще ни отговори светец ли е дядо Добри или не е светец. След като голяма част от обществото го нарича "светеца от Байлово" няма какво повече да се замисляме върху това нещо.

Независимо какво бъде решението на църквата, едно е сигурно - дядо Добри ще остане в душите и сърцата - със своята щедрост, себеотрицание и любов към хората и Бога!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След БСП и ГЕРБ настояват да не се провежда Луковмарш
След БСП и ГЕРБ настояват да не се провежда Луковмарш
Варна е домакин на Националната среща на земеделските производители
Варна е домакин на Националната среща на земеделските производители