НОВИНИ

Последно сбогом с убития кмет на Гданск

Гданск се прости с убития кмет Павел Адамович. Той беше намушкан с нож по време на благотворителен концерт на 13 януари и почина от раните си на следващия ден. В Полша днес беше ден на национален траур.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
19:16, 19.01.2019
Чете се за: 00:49 мин.
По света

С огромна траурна процесия по улиците на Гданск снощи тленните останки на 53-годишния Павел Адамович бяха съпроводени до катедралата "Дева Мария". Преди това ковчегът, увит с флага на града, беше изложен за поклонение в музея на движението "Солидарност". Десетки хиляди поляци със свещи и цветя изразиха скръбта си за своя кмет, управлявал града в последните 20 години.

Днес на погребалната служба в храма "Дева Мария" присъстваха държавният глава Анджей Дуда, премиерът Матеуш Моравецки, бившите президенти на Полша и Германия Лех Валенса и Йоахим Гаук. Сред опечалените беше и приятелят на убития кмет - председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Магдалена Адамович, вдовица: Омразата трябва да спре. Скъпи мои, мислите ви ни дават сила, а ние се нуждаем от сила, защото идват тежки времена.

Церемонията се предаваше на големи екрани в града, а улиците около катедралата бяха изпълнени с жители на Гданск. Градът не може да се отърси от шока от убийството, извършено пред очите на хиляди хора миналата неделя.

27-годишният нападател, излежал присъда за банков обир, обясни, че при управлeнието на Адамович бил несправедливо изпратен в затвора.

Адамович беше известен с либералните си идеи и критиките към управляващите от "Право и справедливост" и антиимиграционната им политика.

Той беше един от 11-те полски кметове с издадени фалшиви смъртни актове от крайнодясна групировка през 2017 г., след като подписаха декларация, че ще приемат бежанци в разрез с политиката на правителството.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължава обновлението при консерваторите в германската политика
Продължава обновлението при консерваторите в германската политика
Обраха магазин за бижута в един от най-луксозните хотели на Лос Анджелис
Обраха магазин за бижута в един от най-луксозните хотели на Лос Анджелис