Жан-Пол Готие се оттегля. Снощи в Париж се проведе последното дефиле с тоалети висша мода, дело на дизайнера.

Блясък, провокативни модели, звезди, спектакъл и... Бой Джордж в престижния парижки театър "Шатле". Така "лошото момче" на френската мода Жан-Пол Готие избра да сложи край на 50-годишната си кариера.

Жан-Пол Готие: Добре е, не се оплаквам. Прекалено дълго време беше, но може би трябва почивка - не почивка, защото не мога да спра да работя, но да правя нещо свежо.

В последното му дефиле взеха участие десетки модели, като Джиджи Хадид и кралицата на бурлеската Дита фон Тийз.

Дита фон Тийз, "кралица на бурлеската": Има и други велики дизайнери, но не ми хрумва никой с неговото качество и уникалност. Има много красота във висшата мода, но в неговите великолепни работи той влага и чувство за хумор. Мисля, че това е ключът. Затова тази вечер се събраха толкова много хора да станат част от магията.

67-годишният дизайнер отново беше вложил обичайното си чувство за хумор в необичайни модели с препратки към негови емблематични творения, създавани през годините.

Роден в парижко предградие, още от младежките си години той решава да превърне създаването на дрехи в своя професия. Първата колекция на Готие е през 1976 г., а през 80-те едноименната марка вече е с огромен успех. Снощи в Париж той не пропусна да отправи и послание.

Жан-Пол Готие: Не горете дрехите и не ги рециклирайте!

Жан-Пол Готие не разкри подробности за бъдещите си планове. Но мнозина вярват, че той ще се завърне в света на модата, макар и по друг начин.