НОВИНИ

Последствията от имиграционния контрол в САЩ

В Ню Йорк федерален съдия спря депортирането на десетки хора, които бяха блокирани на американски летища от указа на Донлад Тръмп за временно спиране на приема на бежанци от 7 мюсюлмански държави. Министерството на вътрешната сигурност прие съдебното разпореждане, но подчерта, че указът остава в сила.Сред държавите от забранителния списък са Иран, Ирак и Сирия, срокът е 4 месеца, а целта - "защита на САЩ от влизане на чуждестранни терористи". Мярката на Тръмп предизвика протести събра остри критики от чужбина.

bnt avatar logo
от БНТ
18:25, 29.01.2017
Чете се за: 01:16 мин.
По света

Протести, хаос и емоционални сцени по американски летища и първото съдебно дело последваха указа на президента Доналд Тръмп, който спира временно достъпа до САЩ на бежанци и на граждани на седем мюсюлмански държави, сред които Иран, Ирак и Сирия. В Ню Йорк федерален съдия спря депортирането на десетки хора, които бяха блокирани на американски летища. Министерството на вътрешната сигурност прие съдебното разпореждане, но подчерта, че указът остава в сила.

На нюйоркското летище Джон Кенеди започна протест, след като се разбра, че са задържани пътници с редовни американски визи, но идващи от страна, посочена в новия указ. Адвокати по имиграционно право заведоха дело от името на двама иракчани, които вече са освободени. Съдията от Бруклин Ан Донъли издаде разпореждане, което временно спира депортирането на десетки хора, с аргумент, че се нарушават правата им. Сезираха я адвокати от Американския съюз за граждански права.

Лий Гелърнт, адвокат по имиграционно право: Съдията разбра от две думи какво правят властите и изпълни искането ни - блокира указа на Тръмп.

Новият указ засяга притежатели на зелени карти, служители на американски компании, дори самолетни екипажи. Прилагането му предизвика паника и гняв на американски летища.

"Пуснете ги" скандираха на летището в Далас, където сирийка, пристигнала със зелена карта е задържана, преди да се събере със семейството си.

Мариам Ясин, дъщеря на задържаната: Тъжно е. Не знам. Не съм напълно щастлива.

Много хора, преминали трудната процедура за имиграция в САЩ, се чувстват излъгани. Това семейство иракчани се връща в Ербил, след като в Кайро са им отказали полет отвъд океана.

Фуад Сюлейман, гражданин на Ирак: Смятах Америка за демокрация. Сега виждам еднолична власт. Някой подписва и това влиза в сила. Както беше при Саддам Хюсеин. Без да се обсъди в Конгреса.

"Така изглежда демокрацията", скандираха демонстранти по улиците на Бостън.

Марти Уолш, кмет на Бостън: Има много страх и гняв. Някои харесват какво говори Тръмп, но не разбират напълно думите му. Това разделя страната, а трябва да я обединяваме.

В Сиатъл полицията използва лютив спрей за да разпръсне протест. Министерството на вътрешната сигурност отбеляза, че указът на президента е първа крачка към възстановяването на контрола над границите и националната сигурност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Система с увреждания: Как да измамиш инвалид и държавата с ремонт на количка
Система с увреждания: Как да измамиш инвалид и държавата с ремонт на количка
Американска атака срещу Ал Каида уби 14 души
Американска атака срещу Ал Каида уби 14 души