НОВИНИ

Български математици с медали от олимпиадата по математика в Тайланд

Тази вечер на летището посрещаме отбора ни по математика, който се завърна с медали от Тайландската международна олимпиада по математика. В състезанието участваха 1500 ученици от 12 страни. Финалът на престижното съревнование се проведе на 21 февруари в Банкок.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
22:59, 23.02.2018
Чете се за: 00:46 мин.
Още

Преди минути кацна самолетът с българските шампиони по математика, предаде от летище „София“ репортерът на БНТ Мая Димитрова. Тук ги чакат много развълнувани родители и преподаватели и с добра причина - децата се справиха блестящо на големия математически форум. Те спечелиха три шампионски купи от 11 възможни, 19 златни медала, 19 сребърни и 9 бронзови медала.

Най-доброто представяне - в най-малката възрастова група е Мартин Матов от 40-а Детска градина в София, като догодина ще участва безплатно в състезанието. Другите две шампионски купи са за Ясен Пенчев от Габрово и Йордан Стоянов от Пирдоп.

;

Повече за малките носители на големите награди по математика гледайте утре в новинарските емисии на „По света и у нас“.

;

Целият отбор по математика съставляваше 48 българчета. Те трябваше да решат 30 сложни задачи за два часа.

Пред камерата на БНТ един от носителите на златен медал - четвъркосласникът Огнян, сподели, че успехът върви с много работа и решаване на задачи.

Огнян, носител на златен медал от олимпиадата по математика в Тайлан: Шампион се става трудно, трябва много да се готвиш и да решаваш по много задачи. Освен това, да не губиш много време.

Четвъртокласникът е носител на много медали по математика, както сподели пред камерата ни.

Огнян, носител на златен медал от олимпиадата по математика в Тайланд: Конкуренцията е определено висока, понеже децата от Азия тръгват по-рано на училище и са една година по-напреднали от мен.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европейският съвет обсъди бюджета и бъдещето на ЕС
Европейският съвет обсъди бюджета и бъдещето на ЕС
Холандия е на път да отмени референдумите
Холандия е на път да отмени референдумите