НОВИНИ

Пострадалите от наводнението в Аспарухово започват съдебна битка

Близки на загинали при наводнението във варненския квартал "Аспарухово" започват съдебна битка срещу институциите. 19 наследници са отправили граждански искове на стойност над 3 милиона лева срещу регионалното министерство, общината и Областната администрация във Варна. Потърпевшите са убедени, че за бедствието вина носят и институциите, а не само проливният дъжд.

bnt avatar logo
от БНТ
08:09, 30.08.2018
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

50-годишният Стефан Ангелов е преживял потопа в кв. "Аспарухово", но е загубил близък. Споделя, че иска справедливост за погубените животи.

Стефан Ангелов: Поне да обезщетят хората. Нещо да им помогнат, нещо да направят. Целта е това. Те се дръпнаха и ги забравиха.

След като като Апелативният съд окончателно прекрати наказателния процес за трагедията, при която се удавиха 13 души, а прокуратурата не намери виновни, близките на жертвите са завели граждански дела в Софийския градски съд.

Михаил Томов, адвокат на потърпевшите: Това е единствената възможност да докажем това, че има бездействие на институции.

От адвокатската кантора, която защитава правата на наследниците, са направили и частна експертиза, чието становище се разминава с това на прокуратурата.

Михаил Томов, адвокат на потърпевшите: Според документите, които ние имаме и експертните заключения, се касае за натрупване на обстоятелства, включително и човешки грешки.

Според магистратите, причината за трагедията във варненския квартал "Аспарухово" от 19 юни 2014 г. е интензивният дъжд. Близките на загиналите не са съгласни с констатациите на съда.

Стефан Ангелов: Не е само дъждът. Този канал, който в момента е зад мен, ако беше направен, може би нямаше да има това нещо.

Съдебните битки ще продължат години, а за потърпевшите остава надеждата, че ще получат възмездие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Успешно приключи операцията на момчето, което сряза ръката си при тренировка
Успешно приключи операцията на момчето, което сряза ръката си при тренировка
Храм Св. Александър Невски ще отбележи летния си храмов празник
Храм "Св. Александър Невски" ще отбележи летния си храмов празник