НОВИНИ

Потомци на Макгахан се срещнаха с президента Румен Радев

Посещението на потомците на военния кореспондент Макгахан у нас завърши със среща с президента Румен Радев. Две седмици те обикаляха по стъпките на прадядо си, който с ярките си статии за жестоката съдба на народа ни при потушаването на Априлското въстание променя нагласите на Европа.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:06, 12.06.2017
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

"Смел журналист и достоен човек, който успя да събуди съвестта на човечеството". С тази оценка за кореспондента Макгахан президентът Румен Радев посрещна неговите наследници.

Фредерик Лунъс - потомък на Макгахан: Беше историческо преживяване, чувствам се поласкан, че бях тук и съм толкова щастлив, че президентът имаше време да се види с нас.
Пади Макгахан - потомка на Джанюариас Макгахан: Невероятна чест за нас. Досега не съм се срещала с президент, дори и в Щатите, но да те поканят в България, за да се срещнеш с президента - дори не мога да го опиша с думи, кара ме да се чувствам толкова смирена.

Най-емоционалният момент за Пади е бил да види църквата в Батак, която познава от репортажите на прадядо си.

БНТ: Вече в края на посещението ви - какво ви впечатли най-много?
Пади Макгахан - потомка на Джанюариас Макгахан: Мисля, че хората. Дойдохме, за да разберем кой е бил прадядо ни. Чрез вас го опознах по-добре и го заобичах повече.
Фредерик Лунъс - потомък на Макгахан: Където и да отидехме, хората ни приемаха с отворени обятия, осигуриха ни къде да спим, предлагаха ни храна, показаха ни толкова красиви места.

"Ще запомним гостроприемството на българите и ще отнесем много красиви спомени в Щатите". С тези думи те обещаха да се върнат отново.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НАТО потвърди, че вратите й остават отворени за Македония
НАТО потвърди, че вратите й остават отворени за Македония
7 диригенти във финалния концерт Аз дирижирам НФХ Светослав Обретенов
7 диригенти във финалния концерт "Аз дирижирам НФХ "Светослав Обретенов""