НОВИНИ

Потомците на Макгахан посетиха Габрово

На третия ден от обиколката си в България, потомците на световноизвестния военен кореспондент Макгахан посетиха етнографския музей "Етъра" в Габрово и паметника на връх Шипка. 14-те ентусиасти се надяват, че ще успеят да възродят делото на един от журналистите променил със статиите си българската историята. Те живеят в САЩ и знаят част от историята, свързана с Априлското въстание и Руско-турската Освободителна война.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
18:50, 05.06.2017
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

В историята на България името на Макгахан остава с ярките статии писани за "Дейли нюз" направо от бойното поле, по време на Априлското въстание и Руско-турската война. Неговите родственици идват за първи път в България и казват, че се вълнуват да вървят заедно по стъпките на един велик човек, в една невероятна страна с възхитителна история.

Фредерик Лунъс - потомък на Макгахан: "За мен е голяма чест да съм тук, и да бъда на същите тези исторически места и сега разбираме значението на прохода Шипка. Писмата, които Макгахан е изпращал от тук за руското правителство са изиграли много важна роля за развитието на Освободителната война!"
Тери Мирдинг - потомка на Макгахан: "Израснах с истории, свързани с него, много съм горда. Обожавам тази страна, много е красиво, нямам търпение за новите места, които ще видим и определено искам да се върна отново!"

Потомците на Макгахан ще посетят още Велико Търново, Елена, Несебър, Созопол и Батак.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Болниците в Силистренско на ръба на оцеляването – бюджетите им намалени с 10%
Болниците в Силистренско на ръба на оцеляването – бюджетите им намалени с 10%
Катар остава в изолация заради подкрепа за тероризма
Катар остава в изолация заради подкрепа за тероризма