Шест жертви на лошото време в Гърция. Ураганни ветрове и порои обхванаха северните части на страната късно снощи. Загиналите са чужденци - двама чехи, румънци и руснаци. Най-засегнат е полуостров Халкидики. Нанесени са сериозни материални щети. Има наводнени жилища и търговски обекти. Изкоренени са десетки дървета, има отнесени покриви и изпочупени прозорци. Придвижването в много райони е затруднено, заради щети по пътната настилка.

Повече подробности от Солун вижте от прякото включване на Катя Пеева - кореспондент на БНР и първият секретар на генералното ни консулство в Солун Красимир Серафимов.

Библейка катастрофа на Халкифики - така медиите в Гърция определят ситуацията след изминалата нощ.

Властите обявиха бедствено положение след потопа. Жертвите са шест - румънска гражданка и 8-годишно момче са загинали след удар от паднал таван в таверна. Руснак и 2-годишният му син са загинали след удар от изкоренено дърво, докато са опитвали да се приберат към хотела си. Другите две жертви са чехи, загинали в пометената от бурята каравана.

Издирват гръцки рибар, има и непотвърдена информация за седма жертва. Над 80 души са потърсили медицинска помощ с тежки наранявания от паднали предмети, а двама души са в критично състояние.

Стихията е нанесла огромни материални щети - на пътища, хотели, къщи, вили. Маслиновата реколта е напълно унищожена.

До този момент няма информация за пострадали българи, съобщи Красимир Серафимов, първи секретар на генералното консулство в Солун.

Една българка е потърсила консулството заради бурята. "През нощта в 2:40 наша сънародничка позвъни, за да информира, че помещението, в което са пребивавали, се наводнило и поради това са се преместили в своя автомобил като се интересувала дали бурята ще продължи, за да знаят дали да си тръгнат или да останат", обясни Стефанов.

Апелираме нашите сънародници да изпълняват съветите на пристигналите на място ресорни служби, допълни секретарят на консулството в Солун.

Лошото време в Гърция взе 6 жертви

Лошото време в Гърция взе 6 жертви

Шест жертви на лошото време в Гърция. Ураганни ветрове и порои обхванаха северните части на страната късно снощи. Загиналите са чужденци - двама чехи,...