НОВИНИ

Потребителят е слабото звено във всяка електронна система, казват киберексперти

Борбата с киберпрестъпността започва от обикновения потребител. В това вярват стотици експерти по информационна сигурност, които се събраха в София на регионален форум за държавите от Югоизточна Европа. На форума, който ще продължи до утре, специалистите разказват за различните киберзаплахи и представят най-важните тенденции от света на технологиите през 2017 година.

Петър Георгиев
от Петър Георгиев
21:11, 30.10.2017
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Изнудвания, кражби на данни, изтичане на секретна информация - от началото на годината редица хакерски атаки отвориха работа на киберекспертите. Последната от тях, с вирусa "Лош заек", удари Европа едва преди няколко дни.

Участниците в софийския форум призоваха потребителите да се предпазват много по-добре в мрежата.

Албена Спасова - Международна академия за обучение по киберразследвания
"Това, което научихме, е, че абсолютно всеки един от нас е уязвим и че отговорността не е само на държавните институции. Отговорността е на всеки един от нас.
Защото една система е толкова силна, колкото е силно най-слабото и звено, а за огромно съжаление най-слабото звено сме винаги ние хората."
Даниел Грабски - Главен консултант по сигурността, Майкрософт
"Няма нужда потребителите да разбират подробностите, но трябва да знаят какво е фишинг атака и какъв е рискът от това да отваряш всеки получен имейл.
А във всяка компания ще намерите поне един човек, който кликва на всичко."

Над 90 процента от пробивите в електронни системи започват с фишинг измама, при която потребителят сам дава достъп на нападателите.

Паралелно с кибератаките, специалистите се опитват да решат и други Интернет проблеми - фалшивите новини и езика на омразата.

Ерик Планкен - Председател на Комитета за Конвенцията за киберпрестъпления към Съвета на Европa
"Фалшивите новини не са считани за киберпрестъпление, защото това би нарушило фундаменталното право [на свобода на словото].
От друга страна, безграничното споделяне на мнения в мрежата трябва да бъде наблюдавано по-добре. Мисля, че социалните мрежи трябва да увеличат капацитета си за саморегулация чрез модератори или други инструменти."

Експертите очакват още по-опасни киберзаплахи догодина и се усилено готвят да им противодействат. Или поне да ограничат щетите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очаква се въвеждането на система от инидивидуални цени за гражданска отговорност
Очаква се въвеждането на система от инидивидуални цени за гражданска отговорност
Доброволци почистиха 58 от столичните гробищни паркове
Доброволци почистиха 58 от столичните гробищни паркове