НОВИНИ

Потвърдено е второ огнище на Африканска чума по свинете

Българската агенция по безопасност на храните потвърди второ огнище на Африканска чума по свинете в лично стопанство в село Жернов, Плевенска област.

потвърдено второ огнище африканска чума свинете
bnt avatar logo
от БНТ
21:41, 03.07.2019
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Взетите проби от умрелите 2 прасета са потвърдени като положителни за вируса на Африканска чума по свинете (АЧС) от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София. Труповете на животните са загробени в близост до стопанството, а на мястото е извършена дезинфекция, съобщиха от агенцията.

Утре ще бъдат умъртвени и останали 12 животни в стопанството, съгласно правилата на европейското и националното законодателство, уточняват от агенцията по храните.

Създадени са зони на рестрикция (3 км предпазна и 10 км надзорна зони), в които са наложени мерки за контрол и ликвидиране на АЧС. В тях се отглеждат домашни свине се отглеждат само в лични стопанства и няма индустриални и фамилни ферми за свине, както и източнобалкански свине. В 3-километровата предпазна зона се предвижда превантивно хуманно евтаназиране на всички домашни свине. Клинични прегледи и лабораторен надзор ще бъдат извършени в населените места, попадащи от 10-километровата надзорна зона.

Директорите на ОДБХ Плевен, Видин, Монтана, Враца, Велико Търново, Русе, Шумен, Разград, Силистра, Добрич, Варна и Бургас ще свикат заседания на областните и общинските епизоотични комисии, включително с представители на индустрията и ловните съюзи, за предприемане на спешни мерки за предотвратяване възникването на заболяването.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румъния купува от Франция четири бойни кораба
Румъния купува от Франция четири бойни кораба
Германия върна на наследници задигнат от нацистите Пол Синяк
Германия върна на наследници задигнат от нацистите Пол Синяк