НОВИНИ

Потвърдиха доживотните присъди за трафикантите от "камиона - убиец"

Доживотни присъди без право на обжалване за трафикантите, отговорни за случая с т.нар. "камион-убиец", при който загинаха 71 мигранти в Австрия преди 4 години. Трима български граждани и един афганистанец бяха признати за виновни за убийство, след като отказали да отворят хладилния камион и превозваните от тях мигранти се задушили.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:46, 20.06.2019
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Август 2015 година - австрийската полиция проверява изоставен на магистралата камион. В хладилната камера откриват телата на 71 мигранти, починали от задушаване.

Разследването на случая с "камиона-убиец" посочи, че отговорни за смъртта на мигрантите са трима български граждани и един афганистанец. Обещали да превозят бежанците по т.нар. "Балкански маршрут". Камионът бил херметически затворен, а четиримата мъже отказали да отворят вратите, въпреки молбите на затворените в камерата хора. Днес Апелативният съд в унгарския град Сегед ги призна за виновни за убийство и ги осъди на доживотен затвор. При произнасянето на присъдите, съдията определи действията им като "чудовищни" и припомни, че сред жертвите е имало деца на възраст между 1 и 11 години.

Ерик Мезолаки, съдия от Апелативния съд в Сегед: 71 души загинаха по ужасен начин в този камион. Прекарали са последните си мигове, гледайки как семействата им се задушават. И всичко това, защото обвиняемите са предпочели да се спасят от полицията, вместо да спасят живота на тези хора. Това е проява на чудовищно безразличие.

На предишната инстанция бяха присъдени по 25 години затвор. Макар и камионът да беше открит в Австрия, делото се разглежда в Унгария, след като съдебната експертиза установи, че мигрантите са загинали на унгарска територия. Още 10 души от същата мрежа за трафик на хора са осъдени на по средно 10 години затвор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как се идентифицират произведения на изкуството в България?
Как се идентифицират произведения на изкуството в България?
Оръжия и боеприпаси бяха иззети при акция на прокуратурата и полицията в Пордим
Оръжия и боеприпаси бяха иззети при акция на прокуратурата и полицията в Пордим