НОВИНИ

Потвърдиха нови огнища на африканска чума по свинете

Днес изтича крайният срок, в който стопаните от Северна България с лични стопанства на 20 км от големите свинекомплекси, трябва да унищожат прасетата си доброволно. Срокът за Южна България е до 2 август. Ако мярката не бъде изпълнена доброволно, властите ще минат към принудителното й прилагане. Повече подробности вижте от прякото включване на Даниела Димитрова.

bnt avatar logo
от Даниела Димитрова
20:18, 31.07.2019
Чете се за: 01:24 мин.
У нас

И днес в Русенска област продължи евтаназията на прасетата от свинекомплексите в Бръшлен и Николово, където беше установен вируса. От утре започва евтаназията на животните във фермата в Голямо Враново. Тя се забави, защото трябваше да се осигурят екипи, които досега не са влизали в огнищата на африканската чума.

Заразата обаче успя да превземе и свинекомплекса в село Попина. Затова в Силистренска област е обявено бедствено положение до понеделник.

Положителна е пробата и за двете диви прасета, намерени в ловно стопанство край Пловдив.

Днес потвърдиха огнище на африканска чума и в свинекомплекса в свищовското село Българско Сливово. Това е петата индустриална ферма в страната, в която проникна заразата, въпреки мерките за биосигурност.

Във фермата в Българско Сливово заразата е била открита при пет прасета. Евтаназирани обаче ще бъдат всички над 17 000 животни.

Д-р Кристиян Кирилов, председател на Общинския съвет в Свищов: При необходимост ще обявим и бедствено положение. В този момент не мога да кажа, че ще има такова.

Собственикът на свинекомплекса каза, че умъртвяването на животните по хуманен начин е една сложна логистична операция.

Лефтер Лефтеров - собственик на свинекомплекса: Говорим за над 1 000 тона месо Представете си какъв изкоп трябва да се направи - над 2 м пръст. Това няма да стане от днес следобед за утре сутринта.
;

В силистренското село Попина теренът за загробването на прасетата от заразената ферма вече е одобрен от Басейнова дирекция.

Светла Удрева - кмет на село Попина: Няма опасност от подпочвени води, не са засегнати, на високо е загробването, няма допир до вододайна зона. Знам, че още от снощи има загробени животни, предполагам, че са тези, които са умрели или болни умъртвени от работниците в свинекомплекса.

Сред жителите на околните села няма притеснение, тъй като са изпълнили мерките за ограничаване на заразата - прасетата в личните стопанства вече са заклани.

Йорданка Костадинова - кмет на с. Поляна: Миналата седмица беше извършен обход с ветеринарния доктор, бяха предупредени хората.

На българо-румънския граничен пункт при Силистра се извършва дезинфекция на всички превозни средства. Проверява се багажът на пътниците и се конфискуват хранителни продукти.

Въпреки че пробите за африканска чума в свинекомплекса в русенското село Юделник са отрицателни, той остава под карантина още три седмици. Управителят коментира за БНТ, че търпи огромни загуби. Разходите му са 15 000 лева на ден за изхранването на животните и осигуряване на заплати на работниците, а приходи няма, защото не може да реализира продукцията си. Той предвижда фалит на фермата, нищо че прасетата в нея са здрави.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Чумата заплашва застрашен вид свине в Странджа
Чумата заплашва застрашен вид свине в Странджа
Нинова с остри критики към Борисов заради избора на нов главен прокурор
Нинова с остри критики към Борисов заради избора на нов главен прокурор