НОВИНИ

​Повдигнаха обвинение на главния архитект на Пловдив заради тютюневите складове

Двама обвиняеми за събарянето на част от емблематична сграда на Тютюневите складове в Пловдив. Окръжната прокуратура повдигна обвинения на главния архитект на община Пловдив Румен Русев и на представителя на фирмата собственик на тютюневия склад, който е паметник на културата Георги Бранеков. Обвинението е установило множество фрапантни нарушения на разпоредбите на Закона за културното наследство. Благодарение на бързата намеса на граждани бяха предотвратени по нататъшни поражения върху Тютюневите складове.

bnt avatar logo
от Златин Бояджиев
17:30, 22.07.2016
Чете се за: 01:37 мин.
У нас

Събарянето на тютюневият склад започна на 6 март неделя. Въпреки почивния ден активисти от гражданската инициатива "За тютюневия град" успяха с телата си да спрат събарянето на паметника на културата. В спора за законността на дейностите в началото община Пловдив обяви, че няма закононарушения.

По-късно обаче от Министерството на културата обявиха, че складът е част от историческа зона групов паметник на културата, в която е включена и съборената частично сграда.

Експерти от министерството и общината спориха какви документи и кой е трябвало да покаже преди да се пристъпи към реконструкция или събаряне на склада.

Разбра се, че всъщност един неистински и преправен документ е дал повод за започване на събарянето. Кой е изготвил фалшивият документ все още не е ясно съобщиха от прокуратурата. При разследването излизат и други фрапиращи нарушения:

Галина Андреева-Минчева - прокурор: При даването на тези разрешения за строеж от фирмата инициатор на строежа е било подадено пълномощно, което дори не се е отнасяло за този обект. Пълномощното е касаело несъществуващ в кадастралната карта на Пловдив имот. Това дали един имот съществува е проверимо в кадастралната карта, както ние сме успели да проверим, така това е могъл да стори, е следвало да стори главният архитект. Първото обвинение касае организиране на незаконна дейност в защитена територия,второто му обвинение касае това ,че той е използвал двукратно да поиска разрешение за строеж от общината,едно удостоверение,издадено официално от Министерството на културата,което обаче е било преправено.
Румен Русев - главен архитект на Пловдив: Не мога да имам никаква позиция. Днес ми е връчено, не съм запознат с детайлите, които предстоят, това е работно обвинение на дознанието и коментар, какъвто и да направя, на неизвестни факти и обстоятелства да правя коментар, би било така, твърде лековато.

И на двамата обвинени прокуратурата е наложена мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на по 2000 лева. От Окръжна прокуратура са подали протест до Районната дирекция за Национален Строителен контрол, с който се иска да бъде отменено като нищожно издаденото от Главния архитект - Пловдив на фирмата разрешение за строеж, въз основа на което е започнало събарянето на тютюневия склад.

Предстои да бъдат атакувани по надлежния ред подробните устройствени планове, свързани с промяна на уличната регулация, предназначението на имота и начина на застрояване.

Община Пловдив ще продължи да оказва съдействие и подкрепа, както и досега, на прокуратурата за изясняване на случая" - това е официалното становище на градската управа по повод на повдигнатото обвинение на главния архитект Румен Русев за съборения тютюнев склад на ул. "Одрин" 8.

Не можем да коментираме действията на прокуратурата. Нека да оставим компетентните органи да си свършат работата, заявиха от местната власт днес.

Въпреки предписанията на прокуратурата собствениците на сградата са отказали да се заемат с организацията на процеса. Чрез адвокатите си обаче те са уверили общината, че ще заплатят всички направени от хазната разходи. По първоначални изчисления за укрепването и обезопасяването на тютюневия склад ще бъдат похарчени над 100 000 лева.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ВиК майстор измами 11 русенци
ВиК майстор измами 11 русенци
Промени в оценяването на учениците
Промени в оценяването на учениците