НОВИНИ

Повдигнаха обвинение на майката, изоставила бебето си

Продължението на историята на Мария, която от отчаяние изостави бебето си - повдигнаха й обвинение, заплашва я глоба до 5 хиляди лева. След сигнал на БНТ пък, който подадохме още вчера, но не разгласихме, за да не пречим в казуса се намеси и Инспекцията по труда, за да провери работодателя, който освобождава от работа бременната Мария.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
18:12, 01.08.2017
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

БНТ: Когато спря да работи при вас, знаехте ли, че е бременна?

Анелия Площакова, управител на заведение: Не, нито служители във фирмата знаеха, че е бременна. Тя през цялото време криеше бременността си.

БНТ: Колко време работеше тя при вас?

- Около седем месеца. Не мога да дам точна информация по този въпрос.

БНТ: Какъв служител беше тя?

- Ами, не достатъчно отговорна, сприхава, на моменти, веднъж е весела, веднъж е тъжна... общо взето лабилна. Тя си тръгва няколко пъти по време на работа, решава, че няма да идва повече да работи. Просто знаете как е в заведенията - винаги има недостиг на персонал, ние бяхме принудени да си я връщаме, да си работи с нас.
;
Теодора Дичева, директор Дирекция "Правна" - Инспекция по труда: Бременни работнички, съобщават, че към момента, в който съобщят за състоянието си работодателя по един или друг начин осъществява натиск, спрямо тях, сами, те да преустановят трудовото си правоотношение, съветвам такива работници да не се поддават на натиска. За да ползват бременните работнички специалната закрила на трудовото си правоотношение - те трябва да уведомят работодателя си за своето състояние. Докато крият, те създават възможност, улесняват работодателя да ги уволни. Незнаейки тяхното състояние, той не е длъжен да се съобрази със закрилата, която предвижда това нейно състояние.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Посолството на САЩ освобождава имоти в Москва
Посолството на САЩ освобождава имоти в Москва
Нова страница в отношенията между България и Македония
Нова страница в отношенията между България и Македония