НОВИНИ

Повдигнаха обвинение в убийство на заподозрения за нападенията в Нова Зеландия

Изправиха пред съда 28-годишния австралиец Брентън Тарант. Повдигнаха му обвинение в убийство след вчерашните нападенията в две джамии в Нова Зеландия.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:05, 16.03.2019 (обновена)
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Заподозреният за нападенията в Нова Зеландия Брентън Тарант беше изправен пред съда по обвинение в убийство. Той ще остане в ареста до следващото изслушване, което е насрочено за 5 април. Според полицейски източници вероятно ще му бъдат повдигнати и други обвинения. При вчерашните атаки загинаха 49 души, а състоянието на някои от ранените е критично.

Грег Робъртсън, болница Крайстчърч: "48 пациенти са приети в болница Крайстчърч. Седем от тях са изписани. Останалите, сред които и четиригодишно момиче, са прехвърлени в болница в Оукланд в критично състояние. Четирима пациенти починаха на път към нашата болница".
;

Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн обеща да бъде извършена реформа в законодателството на страната за правото за притежаване на огнестрелно оръжие.

Джасинда Ардърн, министър-председател на Нова Зеландия: "Несъмнено новозеландците се питат как някой може да придобие такова оръжие. Един от въпросите, пред които сме изправени в този случай, е че вероятно оръжието е било променено. Това е предизвикателство за полицията, но и за промяната на законодателството".

Заподозреният е разполагал с малък арсенал от оръжия и е притежавал валидно разрешително, получено в края на 2017 година, съобщи още новозеландският министър-председател. По думите ѝ, мъжът е пътувал по света, но не е бил под наблюдение на службите.

Главният прокурор Сотир Цацаров потвърди, че заподозреният е бил в България миналата година. На 15 ноември заминал за Букурещ, където наел автомобил до Унгария. Проверяват се кредитните карти, за да се установи пълния маршрут на лицето.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентски избори се провеждат в Словакия
Президентски избори се провеждат в Словакия
Терористът от Крайстчърч е пътувал из България през ноември
Терористът от Крайстчърч е пътувал из България през ноември