След серия от кражби за над 300 хиляди лева са задържани двама души от тежкия криминален контингент в Бургас. Това беше съобщено след вчерашната специализирана полицейска операция в града. Повдигнати са им обвинения за кражби на злато, пари, цигари и алкохол в особено големи размери. Касоразбивачите са действали на територията на Айтос и Бургас. Те имат богати криминални досиета. Разследвани са за кражби и документни измами, а единият е осъждан.

Бургас

Престъпленията са извършени в периода от март 2017 до юни 2018 година. Касоразбивачите атакували и ограбили четири фирмени офиса с големи дневни обороти.

ст. комисар Калоян Калоянов - директор на ОД на МВР-Бургас: Лицата извършват едно много добро, прецизно и продължително разузнаване, предварително разузнаване на набелязаните обекти. Имат изключително добра логистика, вещи са с техническите си познания и умения. Успяват бързо да се освободят от вещите, които са обект на престъплението.

При обирите разбивали касите със специален инструмент с газ, пропанбутан и кислород.

Мануел Манов - наблюдаващ прокурор: В обектите е прониквано, като са разбивани стени. След разбиването на стените са използвани специални устройства за заглушаване на СОТ охранителните системи. След като са елиминирани охранителните системи се е пристъпвало към рязане на касите с горелки.

Златото, повече от 6 килограма, е задигнато от заложна къща. До сега са събрани доказателства за четири престъпления, извършени от двамата. Има данни, че са крали също и алкохол и цигари.

Георги Чинев - окръжен прокурор: Общата стойност на предметите на посегателството възлиза на повече от 322 хиляди лева.

Задържаните - 40-годишните Злати Илиев и Пенчо Манов са от Бургас. От полицията казаха, че в момента се проверява информация за извършени от обвиняемите престъпления в други области, включително и в чужбина. Според магистратите е необходимо да се въведе и регистрационен режим при придобиването на заглушаващи СОТ устройства, които в момента се продават свободно.

Спецакция в Бургас, шестима души са арестувани

Спецакция в Бургас, шестима души са арестувани

Специализирана полицейска операция се провежда от сутринта в жилищните комплекси на Бургас. От Областната дирекция на МВР уточниха, че се задържат ли...