НОВИНИ

Повдигнаха обвинения на собственика на "ТАД груп"

Собственикът на "ТАД груп" Иван Тодоров вече е обвинен в подбудителство на кибер тероризъм. Той остава в ареста и спецпрокуратурата ще поиска постоянното му задържане от Специализирания наказателен съд.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
16:05, 30.07.2019
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Тодоров се прибра в България с полет от Истанбул тази сутрин в 9 часа и 5 минути. Задържан е от служителите на гранична полиция на летище София.

Мъжът беше конвоиран до МВР болница за пълни медицински изследвания и след това отведен в сградата на Националното следствие. Там в присъствието на двама адвокати му е повдигнато обвинение за това, че е подбудил Кристиян Бойков да копира нерегламентирано данни от информационната система на НАП и да ги разпространи в публичното пространство. Според държавното обвинение това е създало смут и страх в обществото. По този начин прокуратурата мотивира обвинението в подбудителство на тероризъм.

Ина Лулчева, адвокат на Иван Тодоров: Възмутително е задържането за 72 часа и твърдението, че е необходимо налагането на най-тежката мярка на човек, който е оказал пълно съдействие, който е уведомил, че заминава по служба и кога ще се върне, и че днес ще се яви. В този случай да се твърди, че има опасност от укриване е злоупотреба със закона. Как се мотивира тази опасност защото, все пак, стана ясно, че той пътува планирано? - Няма мотиви, пише има опасност да се укрие. Утре може да кажат, че и вие може да се укриете. Когато няма спазване на закона всеки трябва да се притеснява от такава реакция, че е възможна и спрямо него.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Има съмнения за първи случай на африканска чума в Южна България
Има съмнения за първи случай на африканска чума в Южна България
Демонстранти блокираха метрото в Хонгконг
Демонстранти блокираха метрото в Хонгконг