Развитие по случая "Куциак". Словашката прокуратура предяви обвинения срещу 4-мата главни заподозрени за убийството на журналиста и годеницата му. Случаят от февруари 2018 г. и до днес предизвиква състресения в Словакия. Многохилядните антиправителствени протести доведоха до оставки в съдебната и изпълнителна власт, включително и тази на премиера Роберт Фицо.

Золтан А., който беше арестуван по подозрения за посредничество в убийството на Куциак и годеницата му, е признал вината си пред специализираната прокуратура в Братислава и се съгласил да свидетелства по време делото срещу другите четирима заподозрени. При тези обстоятелства, според словашкото наказателно право, първоначалната му присъда от 25 години затвор ще бъде редуцирана значително, с повече от една трета.

Постигнато е споразумение за съдействие с прокуратурата, но не мога да коментирам какво съдържа то.

Говорител на прокуратура обяви, че останалите четирима заподозряни ги грози доживотна присъда по шест обвинения, от които е и предумишлено убийство. Самопризнания бяха направени и от Мирослав М. - извършителят на убийството и Томаш З. - шофьорът на убиеца.

Словашкият бизнесмен Мариан Кочнер, за когото се подозира, че е поръчителят на убийството, и Алена Ж., която е платила сумата от 70 000 евро за него, пледираха невинни.

Според прокуратурата причината за убийството е подготвяна от Куциак публикация, разобличаваща корупция по високите етажи и връзки на словашки политици с италианската мафия. Предстоящото дело и потенциалните новите разкрития около него, неминуемо ще се отразят на общи избори в Словакия през февруари догодина. Доказателство за тази теза са социологически проучвания, които към момента показват намаляваща подкрепа за управляващата лява коалиция.