НОВИНИ

Повдигнаха още две обвинения на Румен Овчаров

Прокуратурата повдигна още две обвинения на бившия министър на енергетиката Румен Овчаров - този път във връзка с концесията на "Мини Бобов дол". Овчаров е подведен под отговорност за престъпление по служба и за безстопанственост. Наложена му е мярка за неотклонение подписка. В средата на ноември бившият енергиен министър от кабинета "Станишев" стана четвъртият обвиняем за АЕЦ „Белене".

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
20:32, 03.02.2017
Чете се за: 01:33 мин.
У нас

Румен Овчаров е бил призован за 8 февруари, но сам е поискал да се яви по-рано. Обвиненията са свързани с негови действия като министър отпреди 10 години. Според прокуратурата - в нарушение на закона, бившият министър е разрешил на "Мини Бобов дол" да отдаде под наем правата за добив на въглища на частното дружество "Ораново". Това е станало чрез пряко договаряне.

Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор: "На практика е осъществяван неконтролиран и незаконен добив на подземни богатства, както ви казах изключителна държавна собственост и е била създадена възможност от засягане на живота и здравето на хората и за работещите в мините. Предстоят още много действия - експертиза за точната щета като размер".

Второто обвинение е за това, че през февруари 2007 г. Овчаров е предложил на МС да бъде сключено допълнително споразумение по невлязъл в сила концесионен договор, с което е било нарушено предишно правителствено решение.

Румен Овчаров - бивш министър на икономиката и енергетиката: "Аз го приемам като лична репресия. Второ обвинение, повдигнато в рамките на трите месеца, десет години след десетгодишни нищо неоткривания по тези въпроси - не може да бъде нищо друго освен целенасочени репресивни действия на главната прокуратура. Отдаването под наем на мината е с отдавна изтекъл срок, за да се повдигне обаче обвинение по него, то се свърза с друго действие, което пък е в изпълнение на решение на Министерския съвет за преотдаване на концесията".
;

По тези договори длъжностни лица от енергийното министерство и ръководството на "Мини Бобов дол" са били разследвани през годините - първо в Софийската градска прокуратура, а после и в Кюстендил, но делата са били прекратени, поради липса на доказателства. След сигнал на парламентарната комисия по енергетика от октомври миналата година, спецзвеното Антикорупция прави пълен преглед на доказателствата и открива нови обстоятелства. Разследването е възобновено с решение на главния прокурор. Арнаудова уточни, че Цацаров лично се е запознал с всичките над сто тома. Тя призна, че в края на февруари е щяла да изтече давността.

Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор: "Това, което прокурорите са направили към онзи момент според тях е било достатъчно. Но не може да допуснем заради упреци, че бързаме преди давността, рискуваме виновни да останат безнаказани - най-малката грижа е ,че допуснем упреци от политици в тази посока".

Новите обстоятелства, според прокуратурата са свързани с действителното състояние на мините и с това, че освен Ораново е имало и друго дружество, което писмено е заявило интерес да ги вземе под наем. Вместо това са представени доклади, че държавното дружество е в изключително лошо състояние и към него няма интерес нито за купуване, нито за отдаване под наем. 5 месеца по-късно обаче е било продадено за 35 милиона евро. Така и не стана ясно как тези обстоятелства не са установени от 2 прокуратури, които са разследвали концесията от 2010-та до 2014 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Автосервиз замърсява въздуха в Горна Баня
Автосервиз замърсява въздуха в "Горна Баня"
От Атака настояват за ревизия на концесионните сделки
От "Атака" настояват за ревизия на концесионните сделки